Держбюджетом-2022 передбачено 2,6 мільярди гривень на енергоефективність Shutterstock

Держбюджетом-2022 передбачено 2,6 мільярди гривень на енергоефективність

Катерина Бєлоусова

Пріоритетом для Уряду є досягнення енергетичної незалежності держави

Верховна Рада затвердила держбюджет-2022, в якому передбачено майже 2,6 мільярди гривень енергоефективністі.

Державний бюджет на 2022 рік підтримали 264 народних депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів, повідомляє Фонд енергоефективності.

На проєкти з енергоефективності нардепи заклали 2 млрд 594 млн 335 тис. грн.

Виконуючий обов'язки директора Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк відмітив важливість стабільного фінансування галузі енергоефективності.

“Профінансовані проекти відчутно зменшують витрати мешканців багатоповерхівок на оплату житлово-комунальних послуг. Тисячі родин вже живуть в модернізованих будинках та заощаджують власні кошти”, – прокоментував Фаренюк.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов зазначив, що пріоритетом для Уряду є досягнення енергетичної незалежності держави.

Щоб зменшити споживання енергоресурсів він закликав громади долучатися до програми “Енергодім”. Це дозволить учасникам оновити власний житловий фонд та відшкодувати частину витрат на впровадження енергоефективних заходів. 

“Включаючи наявні кошти, загальний статутний капітал Фонду енергоефективності у 2022 році складе 5,4 млрд грн. Ці гроші підуть на термомодернізацію багатоквартирних житлових будинків у громадах України”, – зазначив Чернишов.

Окрім того, до фінансування енергоефективних заходів долучаться міжнародні організації: KfW, ЄІБ, Світовий банк тощо.

Програма “Енергодім” фінансується за рахунок статутного капіталу Фонду енергоефективності –  за рахунок держбюджету, а також внесків Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC та GIZ.

“Загалом за весь час із держбюджету до капіталу Фонду було внесено 2,7 млрд грн, ще 100 млн євро для співфінансування програм з енергоефективності виділили донори - Європейський Союз та Уряд Німеччини, які адмініструються IFC - Міжнародною фінансовою корпорацією”, – сказано в публікації.

Нагадаємо, у Держбюджеті України на 2022 рік, заплановано 1 мільярд гривень на фінансування програми щодо покращення якості питної води в країні.

Читайте також
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід

25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом

Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка
Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка

Кошти з програм для зеленого переходу України були перенаправлені на підтримку під час війни

Створена перша у світі класифікація зелених фінансів
Створена перша у світі класифікація зелених фінансів

Класифікації визначається поведінкою її протогоністів із зеленими цілями та бажанням галузі охопити нові типи комерційних додатків

Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування
Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування

Оновлена ​​стратегія зеленого фінансування підведе підсумки досягнутого на сьогоднішній день і встановить гарантії фінансової підтримки щодо енергетичної безпеки, клімату та навколишнього середовища