Нардепи затвердили Держбюджет-2022: на поліпшення якості питної води виділили мільярд Pexels

Нардепи затвердили Держбюджет-2022: на поліпшення якості питної води виділили мільярд

Олена Яценьо

Загальний орієнтовний обсяг фінансування програми "Питна вода України" становить 28,6 мільярда гривень

У Державному бюджеті України на 2022 рік, який Верховна Рада ухвалила 2 грудня, заплановано 1 мільярд гривень на фінансування програми щодо покращення якості питної води в країні.

Про це йдеться в оприлюдненому 1 грудня тексті законопроєкту № 6000 "Про Державний бюджет України на 2022 рік" із поправками, внесеними до розгляду документа.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, 1 мільярд гривень передбачено на фінансування у 2022 році загальнодержавної цільової соціальної програми "Питна вода України" на 2022–2026 роки.

На що спрямують ці гроші

  • будівництво водозабірних споруд, призначених для задоволення потреб споживачів у питній воді, із застосуванням новітніх технологій відповідно до встановленого режиму зон санітарної охорони;
  • будівництво та впровадження станцій (установок) доочищення питної води із застосуванням новітніх технологій;
  • будівництво водопровідних та очисних споруд водовідведення із застосуванням новітніх технологій;
  • будівництво водопровідних мереж і мереж водовідведення;
  • створення лабораторій контролю якості питної води та лабораторій контролю стічних вод, оснащених сучасним контрольно-аналітичним обладнанням.

Нагадаємо, що 18 листопада 2021 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт № 5723 "Про загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022-2026 роки.

Метою законопроєкту є врегулювання на законодавчому рівні питань розробки нової Загальнодержавної цільової соціальної програми "Питна вода України" на 2022-2026 роки на заміну Загальнодержавної цільової програми "Питна вода України" на 2011-2020 роки, дія якої закінчилася.

Програмою передбачено, що на території країни у 2022-2026 роках збудують або реконструюють 290 водозабірних будівель, 280 водопровідних та очисних споруд, 79 установок доочищення питної води, 1,1 тис. водопровідних та водовідвідних мереж, а також запустити п'ять лабораторій із контролю якості питної води.

Законопроєкт № 5723 встановлює загальний орієнтовний обсяг фінансування програми в розмірі 28,6 млрд грн, з яких із державного бюджету — 16,9 млрд грн, а з інших джерел — 11,6 млрд грн.

Зазначимо також, що голова Мінрегіону Олексій Чернишов під час Конгресу місцевих і регіональних влад заявив, що ситуація з водною інфраструктурою нині незадовільна.

"Криза нестачі питної води у світі постійно загострюється, це є проблемою, і вона є актуальною для більшості держав. Сьогодні Україна та країни ЄС забезпечені прісною водою у середньому на 60%.

Головні фактори, які роблять цю кризу глобальною — це засуха річок, забудова, зміни клімату, застаріла водна інфраструктура та нераціональне користування водними ресурсами", — сказав Чернишов.

За словами міністра, будівництво нових і реконструкція наявних об'єктів у сферах водопостачання та водовідведення дасть поштовх для зростання національної економіки та створить нові робочі місця.

Читайте також
На збереження природи України у 2024 році планують витратити 1 мільярд гривень
На збереження природи України у 2024 році планують витратити 1 мільярд гривень

На збереження та відтворення лісів та заповідників планують витратити 293 мільйонів гривень

У держбюджеті-2024 з’явився Фонд декарбонізації розміром 759 млн грн
У держбюджеті-2024 з’явився Фонд декарбонізації розміром 759 млн грн

Розмір екологічного податку за викиди CO2 залишився незмінним – 30 грн за тонну

Кабмін затвердив проєкт держбюджету на 2023 рік: скільки грошей передбачено на екологію
Кабмін затвердив проєкт держбюджету на 2023 рік: скільки грошей передбачено на екологію

У 2023 році витрати на збереження природно-заповідного фонду збільшаться на 3 млн грн

Бюджет-2022 перевірили на екологічність: вердикт
Бюджет-2022 перевірили на екологічність: вердикт

Стало відомо, скільки планують витратити на екологічний сектор