ЦСВЯП прийме перші ядерні відходи наприкінці квітня 2022 року shutterstock

ЦСВЯП прийме перші ядерні відходи наприкінці квітня 2022 року

Катерина Бєлоусова

Будівництво ЦСВЯП повністю завершене і отримано сертифікат ДАБІ

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні прийме перші контейнери з відпрацьованим ядерним паливом у третій декаді квітня 2022 року.

На сховище потраплять 3 контейнера з Южно-Української АЕС, повідомляє Енергоатом.

Спорудження ЦСВЯП розпочалося у листопаді 2017 року. Воно прийматиме паливо з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС, оскільки Запорізька АЕС має з 2001 року власне сховище, також споруджене за технологією Holtec.

Станом на сьогодні будівництво ЦСВЯП повністю завершене і отримано сертифікат ДАБІ щодо готовності об'єкта до експлуатації. На обʼєкті проводяться холодні випробування.

Державна інспекція ядерного регулювання розглядає оцінку та документи об’єкту на предмет видачі необхідної дозвільної документації. Очікується, що три контейнери з відпрацьованим ядерним паливом з Южно-Української АЕС будуть доставлені на ЦСВЯП у третій декаді квітня поточного року.

Однією з головних причин затримки у введенні в експлуатацію вже збудованого ЦСВЯП "Енергоатом" назвав невиконання колишнім генеральним підрядником компанією "Укрбудмонтаж" зобов’язань за контрактом на його будівництво, підписаного у 2017 році на суму 1,4 млрд грн. Договір з компанією розірвали у липні 2020 року.

Також за зверненням ВП “Атомпроєктінжиніринг” ДП “Укрдержбудекспертиза” провела державну експертизу проєкту, яка встановила невідповідність сплачених коштів та фактично виконаних робіт, факти крадіжки, виробничого браку, порушень тощо. Також Державна експертиза встановила вартість невиконаних робіт, за які було сплачено і які обов’язково треба завершити, та робіт, які ще необхідно виконати за проєктом, зокрема, щодо фізичного захисту об’єкту. Відтак, відповідно до даних Державної експертизи, було сформовано новий кошторис будівництва Сховища.

З метою компенсації збитків та додаткових витрат, ВП “Атомпроєктінжиніринг” підготувало ще один судовий позов до колишнього підрядника “Укрбудмонтаж” на суму близько 120 млн грн. 

Для забезпечення якомога швидшого завершення будівництва ЦСВЯП було сформовано новий його кошторис, а також у грудні 2020 року укладений договір з новим підрядником ТОВ "БК КБР" відповідно до проєкту будівництва та чинного законодавства.

Нагадаємо, чиновники "Енергоатому" влипли в найбільший скандал року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ЦСВЯП повністю готове приймати перше паливо, але немає ліцензії ДІЯРУ.

Читайте також
В Україні створять екопрограму для радіоактивних відходів: Уряд зробив перший крок
В Україні створять екопрограму для радіоактивних відходів: Уряд зробив перший крок

Станом на 2020 рік сховища для зберігання радіоактивних відходів на майданчиках АЕС були заповнені на 20-80%

Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились