"Гроші сп**жені": чиновники "Енергоатому" влипли в найбільший скандал року

"Гроші сп**жені": чиновники "Енергоатому" влипли в найбільший скандал року

Олена Яценьо

Чиновники роздерибанили гроші на будівництві сховища в Чорнобилі

Керівництво "Енергоатому", яке було призначено вже за президентства Володимира Зеленського, організувало відмивання частини грошей на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦВСЯП) у Чорнобилі.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми "Схеми", яке опублікували ввечері в четвер, 20 січня.

Такий висновок зроблено на підставі аудіозапису розмови 28 грудня 2020 року, на якому нібито під час наради в кабінеті високопосадовця державного підприємства "Енергоатом" обговорюють, як приховати зрив запуску стратегічного об'єкта в Чорнобилі.

На плівках чути, як учасники наради обговорюють, як можна було б приховати факти зникнення частини коштів, які виділили на зведення ЦВСЯП. Йдеться про мільйонні, а може й того більші, махінації.

За даними ЗМІ, на аудіозаписі є голос, схожий на голос Миколи Божка, керівника "Атомпроектінжинірингу", окремого підрозділу "Енергоатому", який виступає замовником будівництва об'єкта.

Також журналісти стверджують, що менеджмент "Енергоатому", призначений за каденції президента Зеленського, обрав виконавця будівництва без проведення тендеру.

За їхніми словами, менеджмент уклав непублічну угоду на 422 мільйони гривень з фірмою "КВР".

Як з'ясували розслідувачі, протягом 2021 року "Енергоатом" перерахував цій фірмі вже понад 1 мільярд гривень, проте сам об'єкт, який компанія зобов'язалася збудувати, досі не ввели в експлуатацію. Водночас керівництво державної компанії не надало на запит журналістів ані сам договір, ані кошторис передбачених ним витрат.

Журналісти проаналізували отриманий аудіозапис зустрічі в "Енергоатомі" та співставили з іншими фактами та подіями того часу, що дає змогу з високою вірогідністю говорити про його автентичність. Опізнані "Схемами" учасники наради відмовилися коментувати запис, але не спростували, що така зустріч мала місце.

"Ви ж розумієте, що гроші пішли, продані, сп..жені і так далі. Треба знаходити інші джерела фінансування і до того ж їх треба якось узаконити. Як? Ми ще не зовсім розуміємо", – каже голос, схожий на голос Миколи Божка.

На аудіозаписі чиновник радиться з присутніми, як приховати корупцію.

"У мене є діри, які простіше залатати з того боку, ніж із цього. Тому що діри бувають різні. Тому слухайте уважно, припиніть панікувати. Ми сильно напружуватимемося для того, щоб максимально вас витягнути, тому що, витягнувши вас, ми витягнемо себе. Нам вашої крові не потрібно", – каже він.

З аудіозапису випливає, що Божко пропонує присутнім на нараді приховати корупцію через фіктивні кошториси про оплату за старі контракти або ж утворити непублічну закупівлю з новим підрядником. Зокрема, у розмові лунає конкретний приклад – закупівля одного з головних елементів сховища – системи контролю радіації.

"Вам за систему радіаційного контролю додатково заплатили 22. Правильно я розумію? Мені треба було вас виручати і себе виручати, і тому ми там пішли на реальні порушення. Ми заплатили вам гроші нецільові. До першої перевірки", – каже голос, схожий на голос Божка.

Журналісти "Схем" отримали податкові звіти, які підтверджують, що напередодні цієї розмови, у період із 17 по 21 грудня 2020 року, субпідрядник будівництва "Укренергомонтаж" отримав додаткові 22 мільйони на системи радіаційного контролю – але вже від нового генпідрядника, залученого за нової влади – фірми "КБР".

Зазначимо, що Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі - це стратегічно важливий для посилення незалежності від Росії об’єкт, терміни запуску якого вкотре зірвали наприкінці 2021 року. Бюджет цього “майже готового” об’єкта, як про нього публічно заявляв менеджмент "Енергоатому" ще в грудні позаминулого року, становить 2,5 мільярда гривень.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Чорнобильській зоні відчуження планують побудувати сховище для радіоактивних відходів із Росії.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів