ЦСВЯП повністю готове приймати перше паливо, але немає ліцензії ДІЯРУ shutterstock

ЦСВЯП повністю готове приймати перше паливо, але немає ліцензії ДІЯРУ

Людмила Гончаренко

Раніше вивезення перших контейнерів з АЕС на ЦСВЯП анонсували розпочати вже до кінця поточного року

ЦСВЯП (Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива) може прийняти перше паливо після отримання ліцензії ДІЯРУ (Державна інспекція ядерного регулювання України). Для цього американська компанія Holtec, за технологією якої обладнано сховище, повинна завершити роботи по забезпеченню інфраструктури відвантаження палива з АЕС.

Про це повідомляє Енергореформа.

"У нас сховище повністю готове. Але в даний час ми ще не маємо ліцензії ДІЯРУ через те, що там є питання компанії Holtec в технології, яка закладена. Його необхідно вирішити для того, щоб була можливість відвантажувати паливо", – прокоментував ситуацію т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін. За його словами, Holtec відповідно до контракту повинна забезпечити повну сумісність свого устаткування з тим обладнанням, яке знаходиться на енергоблоках українських АЕС.

Глава "Енергоатому" акцентував увагу на тому, що проблему можна швидко виправити і над цим зараз працює НАЕК разом із наглядовим органом, Holtec та проектним інститутом.

"Я не хочу сказати, що це нерозв'язна проблема. Ми її вирішимо, але на це потрібно трохи часу", – підкреслив Котін.

В кінці серпня глава НАЕК анонсував плани вивезення перших контейнерів з АЕС на ЦСВЯП вже до кінця поточного року. При цьому він підкреслював, що затверджені графіки вивезення палива передбачають "певний запас міцності на самих АЕС" в разі необхідності затримати вивіз. За його словами, дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) вже отримано. 

Разом з тим Котін наголосив на тому, що Україна вже точно не буде везти паливо в РФ, економлячи на оплаті цієї послуги близько $ 200 млн щорічно. У 2021 року паливо в РФ вже не постачається.

Будівництво ЦСВЯП почалося в листопаді 2017 року. Сховище буде приймати паливо з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС, оскільки Запорізька АЕС має з 2001 року власне сховище, також споруджене за технологією Holtec.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що біля ЧАЕС Україна відкрила власне сховище ядерних відходів, яке допоможе позбутися залежності від російських послуг зі зберігання відпрацьованого ядерного палива.

Читайте також
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року

Країни визнають ключову роль ядерної енергетики для досягнення кліматичної нейтральності"

Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц
Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц

Для будівництва нової АЕС знадобиться 15 років та 15-20 мільярдів євро інвестицій

Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості
Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості

Всі технології з переліку матимуть прискорені дозвільні процедури

Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено
Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено

Це вже сьомий блекаут на ЗАЕС з початку окупації