Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц shutterstock

Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц

Катерина Бєлоусова

Для будівництва нової АЕС знадобиться 15 років та 15-20 мільярдів євро інвестицій

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країна не відновлюватиме використання своїх закритих атомних електростанцій та не повертатиметься до ядерної енергетики.

За його словами, Німеччина задовольнятиме свої потреби в енергії завдяки відновлювальним джерелам, зокрема сонячної та вітрової генерації, передає Associated Press.

Зазначається, що у квітні Німеччина вимкнула три останні ядерні реактори. Цей процес отримав широку політичну підтримку після аварії на японській АЕС Фукусіма у 2011 році. Однак після різкого зростання цін на енергоносії через російсько-українську війну, частина політиків, виступила за переосмислення ядерної енергії.

Парламентська група Вільних демократів схвалила політичну заяву щодо зупинки демонтажу атомних електростанцій, які все ще придатні для використання, як частину зусиль щодо підготовки до найгірших сценаріїв. 

“Атомна енергетика закінчилася, – прокоментував пропозицію Шольц. – Питання ядерної енергетики в Німеччині – мертвий кінь. Тому, хто хоче побудувати нові атомні електростанції, знадобиться 15 років і доведеться витратити 15-20 мільярдів євро на кожну".

Він підкреслив, що після зупинки станцій їх вже почали демонтувати. Тому повернення до ядерної енергії означатиме будівництво нових електростанцій.

Він наголосив на планах задовольнити майбутні потреби Німеччини завдяки розширенню використання ВДЕ, зокрема енергії вітру та сонця.

Нагадаємо, у 2022 році у Німеччині енергетична компанія RWE демонтувала першу вітротурбіну парка Кейенберг у західній землі Північний Рейн-Вестфалія, щоб розширити вугільний карʼєр Garzweiler (відкриту шахту).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Німеччина увійшла у ТОП-10 країн світу щодо найбільшої кількості встановлених потужностей сонячних електростанцій.

Теги: ,
Читайте також
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року

Країни визнають ключову роль ядерної енергетики для досягнення кліматичної нейтральності"

Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості
Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості

Всі технології з переліку матимуть прискорені дозвільні процедури

Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено
Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено

Це вже сьомий блекаут на ЗАЕС з початку окупації