Україна відкрила біля ЧАЕС власне сховище ядерних відходів. Фото energoatom.com.ua

Україна відкрила біля ЧАЕС власне сховище ядерних відходів. Фото

Олена Яценьо

Об’єкт допоможе Україні позбутися залежності від російських послуг зі зберігання відпрацьованого ядерного палива

У День Незалежності України, 24 серпня, посеред Чорнобильського лісу відкрили перше Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Це допоможе перетворити ЧАЕС на більше безпечну зону, повідомила пресслужба Міністерства енергетики України у фейсбуці.

Відповідну ліцензію на здійснення діяльності з перероблювання та зберігання радіоактивних відходів об’єкт отримав ще 20 серпня.

"Ця ліцензія забезпечить регулювальний контроль як поточної експлуатації комплексу, так і подальшого перетворення об’єкта на екологічно безпечну зону", – запевнили в міністерстві.

Централізоване сховище обслуговуватиме три українські атомні станції: Рівненську, Хмельницьку та Південноукраїнську.

Донедавна ядерні відходи відправляли в Росію на перероблення. Щорічні витрати на поховання в РФ ядерних відходів коштували до 170 млн євро. Завдяки експлуатації ЦСВЯП Україна сподівається зменшити залежність від Росії в цій сфері.

"Дуже символічно, що відкриття сховища збіглося з річницею незалежності України. З відкриттям ЦСВЯП ми стаємо незалежні від Росії. Ми довго до цього йшли, це був непростий шлях", – наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.

Незважаючи на церемонію відкриття, об'єкт ще не введено в експлуатацію. Для цього потрібен дозвіл від Державної інспекції ядерного регулювання. Глава "Енергоатому" Петро Котін заявив, що його отримають у найближчі кілька місяців.

Нині на сховищі тривають випробування. У контейнерах замість справжнього ядерного палива – імітатор. Але вже до кінця року сховище запрацює в реальному режимі, а на його майданчиках для зберігання з’являться ряди забетонованих блоків із радіоактивним вмістом усередині.

Суперсучасне сховище біля Чорнобиля збудовано за американськими технологіями Holtec International. У цієї компанії Україна також закупила контейнери для зберігання відходів.

Контейнери на ЦСВЯП зберігатимуться впродовж 100 років, адже в них не просто ядерний непотріб, а цінний ресурс. Учені вважають, що в майбутньому це паливо можна буде переробляти для повторного використання.

Загальна вартість проєкту ЦСВЯП становить понад 45 мільярдів гривень.Джерела фінансування – кредит Bank of America Merrill Lynch (250 млн доларів США) та власні кошти "Енергоатому" – до 1 млрд доларів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Кабінет міністрів України затвердив Державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) на період до 2025 року.

Нагадаємо також, що в Україні з'явилася нова ділянка залізниці, якою будуть перевозити радіоактивні відходи.

Читайте також
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України