Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року

Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року

Катерина Бєлоусова

Країни визнають ключову роль ядерної енергетики для досягнення кліматичної нейтральності"

На кліматичному саміті COP28 США буде наполягати на потроєні кількість встановлених потужностей атомної енергетики у світі до 2050 року.

Ймовірно, ініціативу підтримають Велика Британія, Франція, Швеція, Фінляндія та Південна Корея, повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що така програма стане поворотною для суперечливої технології. Хоча атомна енергетика не створює викидів вуглецю, її часто критикують за утворення токсичних відходів, вартість будівництва станцій та потенційні проблеми безпеки.

“Через кілька днів атомна промисловість зобов’яжеться потроїти генеруючі ресурси з рівня 2020 року”, – сказало джерело Bloomberg.

В матеріалі підкреслили, що декларація США закликає Світовий банк та інші міжнародні фінансові установи включити атомну енергетику у свою кредитну політику. 

“Країни визнають ключову роль ядерної енергетики в досягненні глобального нульового чистого викиду парникових газів/вуглецевої нейтральності приблизно до середини століття”, – йдеться в проєкті декларації. – Ядерна енергетика вже є другим за величиною джерелом чистої диспетчеризованої базової електроенергії, що має переваги для енергетичної безпеки".

В Bloomberg наголосили, що ця заява є останньою ознакою зміни настроїв у бік атомної енергетики. Країни також візьмуть на себе зобов’язання щодо нових технологій, таких як малі модульні реактори.

На думку представників США, така технологія, можливо, допоможе скоротити викиди в Африці, а також додасть більш гнучкі генеруючі потужності. Країна вже обговорює угоди про ядерну співпрацю з Кенією та Ганою, а також відновлення пакту з Південною Африкою.

Зазначається, що COP28 відбудеться в Об’єднаних Арабських Еміратах, які є єдиною країною на Аравійському півострові з ядерною енергетичною програмою. Проте невідомо, чи приєднається ОАЕ до ініціативи.

Нагадаємо, нова доповідь Організації Об'єднаних Націй показала, що викиди вуглецю до 2030 року скоротяться на 2% від рівня 2019 року, хоча за Паризькою угодою мали б скоротитися на 43%.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, США та Україна оголосили про пілотний проєкт "Чисте паливо в Україні з SMR", який запустить виробництво зеленого водню та аміаку за допомогою малого модульного ядерного реактора (SMR) і передових технологій електролізу в Україні.

Читайте також
Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц
Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц

Для будівництва нової АЕС знадобиться 15 років та 15-20 мільярдів євро інвестицій

Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості
Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості

Всі технології з переліку матимуть прискорені дозвільні процедури

Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено
Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено

Це вже сьомий блекаут на ЗАЕС з початку окупації