Бондаренко пообіцяв, що Рада ухвалить у березні скандальний законопроєкт "Про управління відходами" adm.dp.gov.ua

Бондаренко пообіцяв, що Рада ухвалить у березні скандальний законопроєкт "Про управління відходами"

Зоряна Бердник

Минулого скликання ця ініціатива двічі потрапляла до парламенту

В Україні до кінця 2021 року нарешті запровадять систему управління відходами. Це дасть змогу відмовитися від створення нових сміттєзвалищ і перейти до поводження з відходами на рівні розвинених країн Європи.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, передає  пресслужба партії "Слуга народу". За його словами, з ухваленням відповідного законопроєкту зволікають упродовж шести років.

"Ми плануємо вже в березні ухвалити загалом законопроєкт №2207-1-д про систему управління відходами, яку країна намагається запровадити впродовж шести років", – сказав парламентар.

Очільник Екокомітету розповів, що минулого скликання ця ініціатива двічі потрапляла до парламенту, але знімалася з розгляду здебільшого через лобіювання деяких фінансово-промислових груп.

"До кінця 2021 року ми впровадимо систему управління відходами. Відтепер замість того, щоб створювати нові сміттєзвалища, зможемо переробляти сміття й навіть заробляти на ньому. Також плануємо розгорнути муніципальне роздільне збирання відходів, створити прозорі умови для залучення інвестицій на побудову сміттєпереробних об’єктів, розв'язувати питання сміттєзвалищ, які забруднюють воду і ґрунти", – поділився подробицями Бондаренко.

Він також наголосив, що ухвалення рамкового закону відкриє величезне поле для діяльності з управління відходами. "Потім ми зможемо ухвалювати нові суміжні закони – "Про відходи електронного та електричного обладнання", "Про  управління відходами видобувної галузі", "Про тару і упаковку"", – пояснив депутат.

Окрім того, планують запровадити розширену відповідальність виробників товарів.

"Роздільне збирання, перевезення та контроль таких відходів, як упаковка, електричне та електронне обладнання, батарейки і акумулятори, транспортні засоби, мастила, оливи, шини, текстиль тощо у складі побутових відходів, буде фінансуватися не коштом тарифу від населення, а коштом внесків від виробників продукції", – запевнив Бондаренко.

Раніше ЕкоПолітика склала ТОП нардепів-захисників довкілля у 2021 році.

Читайте також
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"

"Зелена" влада не здатна впоратися з рамковим законом про відходи та розв'язати проблему нелегальних звалищ

"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт
"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт

Ймовірно, що розгляд законопроєкту щодо управління відходами перенесуть на осінню сесію парламенту