АрселорМіттал хоче отримати новий дозвіл на викиди: екоактивісти озвучили претензії shutterstock

АрселорМіттал хоче отримати новий дозвіл на викиди: екоактивісти озвучили претензії

Людмила Гончаренко

Позиція громадських активістів – зупинити практику перенесення з року в рік термінів модернізації виробництва

АрселорМіттал Кривий Ріг вкотре намагається перенести терміни модернізацій та закриття застарілих потужностей. Разом з тим промисловий гігант почав процедуру отримання нових дозволів на викиди.

Про це заявляють активісти ГО "Досить труїти Кривий ріг".

Вчора, 26 жовтня, пройшли громадські слухання перед отриманням дозволів на викиди АрселорМіттал Кривий Ріг.

“Комбінат вкотре намагається перенести терміни модернізацій та закриття застарілих потужностей. І почав процедуру отримання нових дозволів на викиди. На початку заходу склалося враження, що АМКР переплутав слухання з пресконференцією. Так довго і детально представники металургійного гіганта розповідали про плани та інвестиції. Але коли справа дійшла до нових умов, які планує отримати АМКР, дискусія стала гарячою”, йдеться у повідомленні.

Підприємство, посилаючись на економічні проблеми, спричинені пандемією covid-19, намагається відтермінувати початок модернізації газоочисних установок на конвертерному цеху до 2023 року, а також продовжити роботу доменної печі-7 до 2024 року, а застарілого агломераційного цеху (кінця 50-х років з надмірними викидами забруднюючих речовин) – до 2023 року.

Позиція ГО "Досить труїти Кривий Ріг" – зупинити практику перенесення з року в рік термінів модернізації виробництва.

Екоактивісти наголошують на тому, що на на комбінаті мають обладнати повноцінну систему очищення та уловлювання викидів від конвертерного виробництва, в т.ч. і неорганізованих викидів, які виникають під час певних технологічних процесів. 

“Варто розглянути можливість використовувати очищений газ для енергопотреб підприємства, а не спалювати його на "свічках". Їх містяни вже охрестили "вічним вогнем Арселору". При такому спалюванні у атмосферу виділяється вуглекислий газ. Це один з тих самих парникових газів. Про зменшення його викидів зараз говорять у всьому світі, а Україна приєдналася до стратегії ЄС у цьому напрямку”, – йдеться у повідомленні

Громадські активісти наполягають на необхідності встановити ефективні системи газоочистки на обладнанні, де після очищення концентрації забруднюючих речовин у 20 разів перевищують допустимі межі. 

“І це не вигадки, а дані з обгрунтовуючих документів до дозволу на викиди. Подібні практики час припиняти. Промисловість має модернізуватися та мінімізувати забруднення і негативний вплив на здоров’я людей та довкілля”, – так можна підсумувати зауваження "Досить труїти Кривий Ріг" на громадських слуханнях.

Повідомляється, що всі охочі можуть надіслати свої зауваження до 29 жовтня. Активісти також сформують список своїх зауважень і направлять його до Дніпропетровської ОДА.

Нагадаємо, у вересні ЕкоПолітика писала про те, що АрселорМіттал Кривий Ріг оштрафували на понад 450 млн грн за численні екопорушення.

Читайте також
Екологічні збитки внаслідок обстрілу порту в Одеській області становлять майже 309 млн грн
Екологічні збитки внаслідок обстрілу порту в Одеській області становлять майже 309 млн грн

Внаслідок вибуху в атмосферу потрапило понад 36 тис. тонн діоксиду вуглецю

З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції