Активісти виступили проти відбудови Каховської ГЕС без оцінки її впливу на довкілля shutterstock

Активісти виступили проти відбудови Каховської ГЕС без оцінки її впливу на довкілля

Ганна Велика

Також у них є питання до розміщення Національного військового меморіального кладовища на території Смарагдової мережі

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України в остаточному варіанті "Концептуальної записки, що визначає сферу відступів від правил оцінки впливу на довкілля" не врахувало зауваження громадськості та відмінило проведення оцінки впливу на довкілля (ОВД) для проєкту будівництва Каховської ГЕС та військового меморіального кладовища.

На це звернули увагу екоактивісти Української природоохоронної групи (УПГ).

Вони зауважили, що чиновники Міндовкілля жодним чином не скорегували документ з урахуванням зауважень представників громадськості, озвучених під час нарад та надісланих до міністерства поштою.

Записка містить перелік проєктів будівництва об’єктів військового та оборонного призначення, об’єктів енергетики, відновлення окремих будівель, що були зруйновані під час російських обстрілів, виробництва боєприпасів. З більшою частиною пунктів в УПГ погодилися, але включення до списку проєкту відновлення Каховської ГЕС і діяльності, пов'язаної з розміщенням Національного військового меморіального кладовища на території Смарагдової мережі, вони вважають “очевидно лобістськими”.

“Аргументація на більшій частині сторінок записки створює враження, що лише задля цих двох пунктів її і розробляли”, – говорять активісти.

Вони назвали 6 обставин, які, на їхню думку, опускає без розгляду Міндовкілля, відміняючи ОВД для проєкту відновлення Каховської ГЕС:

1. Територія колишнього водосховища наразі заростає молодим самосійним лісом, який за законом держава зобов'язана охороняти. Його площа за оптимістичними прогнозами становитиме понад 890 кв. км.

2. Також на цій території розташовані кілька заказників і 2 нацпарки, що зараз активно заростають молодими лісами.

“Тобто міністерство пропонує не проводити оцінку затоплення заповідних лісів?” – питають в УПГ.

3. Масштабні скиди води в окремі пікові години роботи Каховської ГЕС негативно впливатимуть на Національний парк "Нижньодніпровський" і 40 інших територій природно-заповідного фонду, які розташовані нижче від дамби Каховської ГЕС.

“Все живе на території найбільшого нацпарку півдня України двічі на день буде затоплюватись і змиватись потоками води”, – прогнозують активісти.

4. В УПГ відкидають необхідність зведення ГЕС для зрошення. Таку позицію члени групи пояснюють двома причинами: по-перше, зрошувані раніше землі наразі є зоною активних бойових дій; по-друге, це засолення зрошуваних грунтів, через яке за 15-20 років використовувати їх буде неможливо.

5. Активісти впевнені, що з точки зору енергетики краще не відбудовувати ГЕС, а замінити її на децентралізовані сонячні електростанції. За розрахунками активістів, задля того ж ефекту потребно буде в 100 разів менше площі.

6. За твердженням членів групи, ефективність використання води на ГЕС була низькою, і цей ефект посилювався через глобальні зміни клімату.

Також в УПГ звернули увагу на те, що в "Екологічному договорі для України", який розробила Робоча група високого рівня з питань екологічних наслідків війни, а конкретно у рекомендаціях 27 та 42, чітко прописаний обов’язок проводити ретельну ОВД, особливо для можливої відбудови Каховської ГЕС.

Так, у рекомендації 27, зокрема йдеться про розроблені компромісні пропозиції, “які заслуговують на увагу, наприклад, будівництво греблі в менших масштабах”. Також Робоча група рекомендувала залучити незалежних експертів для ретельного аналізу варіантів і пов’язаних з ними екологічних наслідків, враховуючи значний масштаб цього проєкту та його довгострокові й багатогранні наслідки.

Рекомендація 42 передбачає необхідність чітких заходів захисту, щоб діяльність з реконструкції не завдавала значної шкоди навколишньому середовищу.

“Оцінка впливу на довкілля та стратегічна екологічна оцінка мають бути обов’язковими для всіх проєктів, планів і програм, незалежно від того, чи йдеться про відбудову після війни, чи про нормальний розвиток, з належним наглядом для забезпечення їх реалізації”, – йдеться у цьому розділі “Екологічного договору”.

Також рекомендація 42 зобов’язує Україну забезпечити оцінку впливу всіх проєктів будівництва або реконструкції на навколишнє середовище, а також дотримання директив ЄС з ОВД та стратегічної екологічної оцінки (СЕО).

В УПГ наполягають на повному виключенні згадок про Каховську ГЕС з тексту Концептуальної записки.

“Такий проєкт матиме колосальну кількість впливів на регіон, які по своїх масштабах не поступатимуться наслідкам руйнування на Каховській ГЕС. Те саме стосується і Національного меморіального кладовища”, – резюмували екоактивісти.

Нагадаємо, у липні 2023 року Кабінет міністрів затвердив постанову про експериментальний проєкт з відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали окупанти.

У квітні цього року ЕкоПолітика писала про те, що екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС. У травні ми розповідали, що дно Каховського водосховища, яке оголилося після підриву дамби, суцільно вкрилося молодим лісом із верби білої.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості