Екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС shutterstock

Екологи закликають не відбудовувати Каховську ГЕС

Єлизавета Волкотруб

Вони зазначають, що збалансований та сталий розвиток можливий без відновлення Каховської ГЕС

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що рішення уряду щодо експериментального проєкту відновлення Каховської ГЕС приймаються занадто поспішно та без достатнього обґрунтування, повідомляє Укрінформ.

"Коли ми говоримо про Каховську ГЕС і майбутнє регіону, то маємо в першу чергу говорити про реальне. Фантастичні речі нам не під силу. Через глобальні зміни клімату просто немає де взяти 18 млрд куб. води, щоб майбутня Каховська ГЕС почала працювати", – каже Тимочко.

Екологи зауважують, що жодна країна ЄС не підтримала б проєкт, схожий на будівництво нової гідроелектростанції. Витрати, які необхідні для такого проєкту, абсолютно не раціональні у порівнянні з можливостями, які можна забезпечити, використовуючи водосховище. Навпаки, більшість зосереджуються на зниженні обсягів водосховищ, оскільки їхня екологічна недоцільність визнана, і нові не будуються.

У червні 2023 року була створена робочої групи на чолі з керівником Офісу Президента України, Андрієм Єрмаком, та екс-віце-прем'єром Швеції, Марготом Вальстремом. Ця група розробила Екологічний договір для України, в якому зібрані всі позиції та рекомендації з економіки, соціальної політики, екології, інфраструктури, безпеки, зокрема згадано і про Каховську ГЕС.

Тимочко акцентує, що одна з 50 рекомендацій, викладених у Договорі від міжнародної спільноти – прочитується так: врахувати думку науковців і громадськості щодо майбутнього Каховської ГЕС, щодо можливості її відновлювати чи не відновлювати. І це є дуже важливим посилом.

Екологи Всеукраїнської екологічної ліги наголошують, що згідно зі статтею 82 Водного кодексу України, будівництво водосховищ і ставків у басейнах річок заборонено, якщо їхня загальна місткість перевищує обсяг стоку річки у розрахунковий маловодний період, що відбувається раз на 20 років. Каскад дніпровських водосховищ накопичив 43,7 км кубічних води до моменту руйнування, з них Каховське вміщає 18,2 куб км води, що перевищує встановлений ліміт.

В багатьох країнах ЄС та США набирає обертів тренд з демонтажу гребель, щоб відновлювати вільний плин річок. В Євросоюзі вже демонтовано понад 6 тисяч таких споруд, а в США – понад 2 тисячі. Експерти вважають, що Україні також варто приєднатися до цього руху, аби дати нашим річкам можливість відновити природні самоочисні функції, від чого покращиться якість річкової води.

Нагадаємо, кабінет міністрів затвердив постанову про експериментальний проєкт з відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали окупанти.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, що наразі відбувається на обмілілому Каховському водосховищі і яким може бути його майбутнє.

Значна частина території Каховського водосховища знову наповнилась водою, що призвело до затоплення багатьох ділянок. Попри це, на місцеві екосистеми така ситуація вплине позитивно.

Читайте також
У Дніпрі виявили забруднений ставок у якому живуть червонокнижні черепахи
У Дніпрі виявили забруднений ставок у якому живуть червонокнижні черепахи

За словами жителів району, для очищення водойми потрібна допомога спеціалістів

У Полтаві екоактивісти забили на сполох через вимирання ставків. Фото
У Полтаві екоактивісти забили на сполох через вимирання ставків. Фото

Держекоінспекція не погодила проведення досліджень

На Одещині голову сільради звинуватили в приватизації узбережжя Дністровського лиману
На Одещині голову сільради звинуватили в приватизації узбережжя Дністровського лиману

Землі планували продати приватному підприємцю за $12 тисяч

У Миколаєві нафтопродукти забруднили узбережжя Бузького лиману
У Миколаєві нафтопродукти забруднили узбережжя Бузького лиману

Матеріали щодо виявленого забруднення передадуть до правоохоронних органів