Абрамовського – у відставку: чому можуть звільнити міністра екології, та хто наступник?

Абрамовського – у відставку: чому можуть звільнити міністра екології, та хто наступник?

Олена Бережнюк

Міністру закидають відстоювання інтересів власного бізнесу замість турботи про екологію

За інформацією ЗМІ, вже найближчим часом у Кабінеті Міністрів плануються ротації. Серед тих, хто може втратити своє крісло, звучить ім’я і міністра захисту навколишнього середовища Романа Абрамовського. Що цікаво, про звільнення Абрамовського іде мова вже втретє, і цього разу шанси втратити роботу у нього дуже високі. 

Міністра давно звинувачують у бездіяльності щодо проблем екології, адже більш як за рік роботи на посаді результатів він так і не показав.

Що ми знаємо про чинного міністра, та хто може його замінити – з’ясувала ЕкоПолітика.

Абрамовського цілком можна назвати одним з найбагатших міністрів в уряді Дениса Шмигаля. Окрім державної служби, він володіє крупним бізнесом у "зеленій енергетиці" (нині компанії офіційно оформлені на дружину). За минулий рік Абрамовський примножив свої статки на 2,1 млн грн і тепер вони складають 34,2 млн.

Цікаве і минуле міністра. За даними журналістів, він деякий час володів бізнесом на непідконтрольних територіях Донбасу – "Заводом Коксохімобладнання". Його нібито отримав від колишнього нардепа Партії Регіонів Олександра Бобкова, у якого працював помічником.

Абрамовського на посаді міністра переслідують скандали. За кілька місяців після початку його роботи, влітку 2020-го з’явилося розслідування британської неурядової організації Earthsight у якому йдеться, що український постачальник деревини для меблів IKEA, ймовірно, займався незаконною вирубкою лісу. Та це далеко не головна проблема.

Найчастіше прізвище Абрамовського все ж фігурує у питаннях корупції. Того ж літа 2020-го Національна поліція вручила його підлеглій начальниці Управління екологічної оцінки Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Марині Тіщенковій аж 59 протоколів про порушення термінів проведення процедури оцінки впливу підприємств на довкілля. У правоохоронців є підозри, що затримки з видачею дозвільних документів були навмисними.

Чиновниця раніше очолювала кілька фірм, які займалися підготовкою проєктних документів для підприємств, що готувалися до проходження процедури такої оцінки. Тому через затримки нібито залучала цим фірмам нових клієнтів. За даними розслідування GreenPost, Тіщенкову, яка на момент вчинення порушень була безпосередньою підлеглою Абрамовського, після вручення протоколів не відсторонили від роботи і навіть не провели службове розслідування.

Увага до Абрамовського посилилася після аварії на підприємстві "Рівнеазот" цього літа. Тоді народний депутат Михайло Цимбалюк напряму заявив, відповідальність за аварію лежить саме на Абрамовському.

"Така аварія — питання часу через загальну бездіяльність вертикалі владної верхівки, зокрема Кабінету Міністрів України та конкретно очільника Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, який за понад рік часу лише посилив позиції свого бізнесу у державних тендерах", – пише він на своїй сторінці у Facebook.

Що за бізнес має на увазі Цимбалюк? Ймовірно, компанію "Ріола-Модуль", що займається будівництвом. Кілька років тому Абрамовський працював там заступником директора, а нині компанія записана на його партнера Ігоря Духовича. За останні роки ця компанія зі статутним капіталом всього в розмірі 375 грн стала переможцем відразу декількох великих тендерів.

До прикладу, у 2021-му виграла тендер на 28,25 млн грн на реконструкцію лабораторії молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Національному інституті раку.

 

Те, що Абрамовському докоряють "РівнеАзотом" – зовсім не дивно. Журналісти давно пов’язують його з відомим бізнесменом на ринку твердих побутових відходів Ігорем Тинним.

Другий входить в групу осіб олігарха Дмитра Фірташа, який і є власником "РівнеАзоту". До всього, восени 2020-го НАБУ відкрило кримінальну справу проти Романа Абрамовського та проводить досудове розслідування за статтями "Незаконне збагачення" та "Декларування недостовірної інформації".

Як з’ясували журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" у провадженнях НАБУ фігурує і фірма дружини Абрамовського "Київгідромонтаж". Вона отримала гроші на ремонт Канівського судноплавного шлюзу, але роботи не виконала.

Зважаючи на усе це та інші факти, ймовірність відставки одіозного міністра Абрамовського досить висока. Цього чекає і громадськість, і колеги з міністерств.

Наступника також вже активно підшукують. За нашою інформацією, очолити Міністерство захисту навколишнього середовища можуть: чинна заступниця міністра з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук, що раніше активно співпрацювала з міжнародними організаціями; заступник міністра з питань цифрового розвитку Руслан Стрілець, який до 2019-го працював в екологічних структурах Дніпропетровщини; або екс-міністр екології в уряді Володимира Гройсмана Остап Семерак.

Як Абрамовський потрапив в "реформаторський уряд" з "новими обличчями" – невідомо. Але цілком ймовірно, що його час у цьому кріслі добігає кінця.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів