У Рівному сталася аварія на хімзаводі: що відомо на цей момент. Фото та відео

У Рівному сталася аварія на хімзаводі: що відомо на цей момент. Фото та відео

Олена Яценьо

У повітря піднялася руда хмара диму

У Рівному на хімічному заводі ПрАТ “Рівнеазот” сталася аварійна зупинка агрегату цеху з азотною кислотою, унаслідок чого відбувся викид нітрозних газів і в повітря піднялася величезна руда хмара диму.

Фахівці проводять постійний моніторинг стану повітря в Рівненській міській територіальній громаді. Нині загрози населенню немає, повідомили в пресслужбі Рівненської міської ради.

Відомо, що аварія на рівненському заводі сталася у вівторок, 20 липня.

"Близько 17:00 поблизу м. Рівне на території заводу ПАТ "РівнеАзот" у цеху виробництва азотної кислоти сталася розгерметизація трубопроводу та разовий викид незначної кількості нітрозних газів на територію заводу", – розповіли у пресцентрі Державної служби надзвичайних ситуацій.

Фото: charivne.info

За даними ДСНС, силами підприємства надзвичайну ситуацію ліквідували о 17:26. Водночас унаслідок події ніхто не постраждав, а цех продовжив роботу в штатному режимі.

Відповідно до проведених замірів лабораторією підприємства, хімічно небезпечних речовин у повітрі не виявлено, загрози населенню та довкіллю немає.

Концентрація окису азоту в повітрі на території підприємства становила 0,5–0,8 мг/м3 за гранично допустимої концентрації – 1,5 мг/м3. Для чергування від ДСНС залучалося 15 осіб та 4 одиниці техніки.

Фото: facebook.com/vika.shynkarenko

Також працівники ДУ "Рівненський обласний центр контролю та профілактики захворювань МОЗ України" та Рівненського обласного центру з гідрометеорології провели заміри повітря в навколишніх населених пунктах (с. Караєвичі, с. Городок, с. Обарів Рівненського району та мікрорайон Ювілейний м. Рівне). За результатами перевищення гранично допустимих концентрацій хімічно небезпечних речовин у повітрі не виявлено.

Наголошується, що моніторинг стану повітря в навколишньому середовищі здійснюється в цілодобовому режимі. Зокрема, станом на 6:00 21 липня на території населених пунктів вміст діоксиду азоту був 0,031–0,074 мг/м3 за гранично допустимої концентрації 0,2 мг/м3 та оксиду азоту 0,029–0,048 мг/м3 за гранично допустимої концентрації 0,4 мг/м3.

Також, за словами голови Держекоінспекції Андрія Мальованого, інспектори досліджують ґрунт на можливе забруднення.

"Сьогодні фахівці Держекоінспекції посилено працюють на Рівненщині. Триває проведення екологічної експертизи у зв’язку з аварійною ситуацією на ПрАТ “Рівнеазот”. Учора та сьогодні здійснюється дослідження ґрунтів у населених пунктах поблизу підприємства з урахуванням рози вітрів", – повідомив Мальований у Facebook.

Уже відібрано проби ґрунту в 5 точках: поблизу підприємства ПрАТ "Рівнеазот", на території населених пунктів Городок, Караєвичі, Обарів, а також у місті Рівне (зі сторони луцького кільця).

Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом інциденту з викидом шкідливих речовин на підприємстві "Рівнеазот".

"За вказаним фактом слідчі розпочали досудове розслідування за частиною 1 статті 273 КК України (Порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах)", – йдеться в повідомленні.

Усі обставини події встановлюються.

Зазначається, що рятувальники дізналися про аварію на хімзаводі в Рівному із соціальних мереж.

"20 липня, орієнтовно о 17:20, рятувальники з інтернет-ресурсів дізналися інформацію про витік газу на підприємстві "Рівне Азот". Після повідомлення для підтвердження моніторингу та встановлення причини під час взаємодії з керівництвом підприємства до місця події було направлено підрозділи ДСНС", – йдеться в повідомленні пресслужби відомства.

У соцмережах оприлюднили відео, зняті очевидцями з місця події.

Довідка. ПрАТ "Рівнеазот" – одне з найбільших хімічних підприємств Західної України, розташоване в селищі Городок, приблизно за 10 кілометрів від обласного центру.. Компанія виробляє мінеральні азотні добрива, технічний кисень, рідку вуглекислоту та сухий лід. "Рівнеазот" із 2011 року входить до групи підприємств азотного бізнесу Ostchem міжнародної групи компаній Group DF. Холдинг Ostchem об'єднує азотні підприємства "Рівнеазот", "Сєверодонецьке об'єднання "Азот", черкаський "Азот", роздрібного оператора Ostсhem Retail і мережу складів "УкрАгро НПК".

Читайте також
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії

Українсько-корейська робоча група розпочне розробку інвестиційного проєкту у травні 2024 року

У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму
У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму

На двох точках моніторингу рівень шуму перевищив норму на 4 дБА

На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк
На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк

HEMPY UA створить 1400 нових робочих місць та майданчик для наукових досліджень

На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ
На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ

Люди прибрали близько 2,8 тисячі м2 територій