В Карпатах біля витоку Чорної Тиси виявили купи сміття shutterstock

В Карпатах біля витоку Чорної Тиси виявили купи сміття

Романа Слісар

Річка бере початок з джерел на висоті 1400 м

У Рахівському районі на Закарпатті біля витоків річки Чорна Тиса виявили сміттєзвалище.

Відповідні фото розмістили на сторінці UkraineWasteRecycling у Facebook.

"Де бере початок річка Чорна Тиса", – йдеться у дописі.

UkraineWasteRecycling

Джерело: Чиста Ріка Чиста Вода, Facebook

Джерело: Чиста Ріка Чиста Вода, Facebook

Джерело: Чиста Ріка Чиста Вода, Facebook

Довідка:
Чорна Тиса — річка в Українських Карпатах, у межах Рахівського району Закарпатської області. Права притока Тиси (басейн Дунаю). Бере початок з джерел на висоті 1400 м, серед північних відногів масиву Свидовець (біля перевалу Околе). Тече спочатку на схід і південниий схід, нижче смт Ясіні — на південь та південний захід. На північно-східній околиці міста Рахова зливається з Білою Тисою, даючи початок Тисі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в січні-лютому 2021 року тисячі тонн пластику, скла та інших відходів паводковою хвилею річки Тиси віднесло в сусідню Угорщину.

У березні річка Тиса забруднилася ще більше й угорські дипломати почали скаржитися на ситуацію із засміченою водоймою Україні.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський дав низку доручень керівникам відповідних органів провести детальне обстеження водних об'єктів і прилеглих територій річки Тиси.

У травні голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований заявив, що лише 20% сміття, яке річкою Тиса потрапило в Угорщину, має українське походження.

Крім того, документальний фільм про забруднену річку Тису та проблему відходів на Закарпатті з'явився в українському перекладі. Стрічку "В ім’я Тиси" оприлюднив на своєму YouTube-каналі угорець з українським корінням Димитрій Лящук. Він виступив режисером, сценаристом, оператором і монтажером.

 

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена