Лише 20% сміття, яке річкою Тиса потрапило в Угорщину, має українське походження — ДЕІ shutterstock

Лише 20% сміття, яке річкою Тиса потрапило в Угорщину, має українське походження — ДЕІ

Зоряна Бердник

Анонсовано створення відеосистеми, що проводитиме моніторинг стану річки на українсько-угорському кордоні

Тільки п'ята частина (20%) сміття, що потрапило течією річки Тиса до Угорщини, має українське походження. Решта надходить із річки Сомеш, яка протікає в Румунії.

Про це розповів голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований. Він зазначив, що такими є результати експертизи, проведеної робочою групою, до якої ввійшли представники правоохоронних та природоохоронних органів України та Угорщини.

Утім, наголосив чиновник, це абсолютно не знімає з України відповідальності за налагодження системи поводження з відходами.

"Це розроблення Схем санітарного очищення населених пунктів, що передбачає налагодження системи збирання та утилізації сміття, це розвиток інфраструктури для перероблювання відходів — сортувальних ліній, сміттєспалювальних заводів тощо", —  зазначив Мальований.

Очільник ДЕІ також переконаний, що велике значення має й налагодження моніторингу стану річок. За його словами, один із кроків для впровадження такої системи спостереження невдовзі буде зроблено.

"Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса здійснює розроблення документації для створення відеосистеми, що проводитиме моніторинг стану річки на українсько-угорському кордоні. Впровадження такого спостереження дасть змогу вчасно виявляти сміттєві затори та вживати заходів для їх усунення до того, як вони потраплять на територію сусідньої країни", —  запевнив Мальований.

Нагадаємо, що в січні-лютому 2021 року тисячі тонн пластику, скла та інших відходів паводковою хвилею річки Тиси віднесло в сусідню Угорщину. У березні річка Тиса забруднилася ще більше й угорські дипломати почали скаржитися на ситуацію із засміченою водоймою Україні.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський дав низку доручень керівникам відповідних органів провести детальне обстеження водних об'єктів і прилеглих територій річки Тиси.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена