Очільника Міндовкілля Руслана Стрільця хочуть звільнити, – Железняк facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Очільника Міндовкілля Руслана Стрільця хочуть звільнити, – Железняк

Ганна Велика

Впродовж свого перебування на посаді він систематично зазнає критики як від фахівців, так і від громадських активістів

4-5 вересня готується ротація чиновників як в Офісі президента, так і на посадах очільників міністерств. Серед тих, кого звільнять, є й міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Крім очільника Міндовкілля, за словами нардепа, свої посади втратять керівники Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Практично протягом усього часу, допоки пан Стрілець обіймає посаду керівника Міндовкілля, ЕкоПолітика чує критику стосовно його діяльності як від екологів та екоактивістів, так і від промисловців. Ба більше: у 2023 році Єврокомісія оцінила на “2” за пʼятибальною шкалою роботи очолюваного ним відомства у впровадженні євроінтеграційних довкіллєвих реформ.

Наприкінці 2023 року українські експерти також дали оцінку річної роботи пана Стрільця на посаді. За їхньою шкалою він отримав 4 з 10 через відсутність прозорості та підзвітності роботи міністерства. Його відзначили як єдиного міністра за останні 4 каденції, який не спілкується з громадськими організаціями.

Але це не завадило очільнику Міндовкілля увійти до топ-10 найбагатших міністрів України на основі декларацій за 2022 рік, а також стати №6 в уряді за заробітком у 2023 році. Видання “Слово і Діло” тоді повідомляло, що зарплата очільника міністерства захисту довкілля набагато вища, ніж у прем'єр-міністра та його заступників.

У 2023 році, підбиваючи підсумки річного перебування Руслана Стрільця на посаді, екоактивісти навіть звинуватили його у тому, що він почав вдаватися до методів епохи президентства Януковича. Вони розповіли, що на тлі критики нового законопроєкту №9136 “Про удосконалення управління об’єктами природно-заповідного фонду України" Стрілець та його команда змусили низку директорів нацпарків та заповідників писати коментарі з підтримкою законопроєкту.

У червні ЕкоПолітика також розповідала, що правоохоронці розслідують причетність міністра Руслана Стрільця до корупційної схеми по закупівлі електроенергії за суттєво завищеними цінами.

Читайте також
Нова міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук: біографія та кар’єра
Нова міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук: біографія та кар’єра

З 2016 року вона працює у керівних органах країни

Міндовкілля представило цифровий сервіс, в якому повністю відсутній функціонал, – активісти
Міндовкілля представило цифровий сервіс, в якому повністю відсутній функціонал, – активісти

Це вже не перше зауваження громадськості до процесу цифровізації відомства

У КЕКЦ вкрай негативно оцінили діяльність Стрільця на посаді міністра екології
У КЕКЦ вкрай негативно оцінили діяльність Стрільця на посаді міністра екології

Претензії щодо роботи посадовця під час його каденції природоохоронна організація постійно озвучувала у публічному просторі

Нова керівниця Міндовкілля почала роботу з контролю за ситуацією на Десні
Нова керівниця Міндовкілля почала роботу з контролю за ситуацією на Десні

Про це її, зокрема, просили у коментарях в соцмережах під повідомленнями про призначення