Стрілець похвалився "двійкою" за прогрес України у впровадженні довкілевих норм ЄС

Стрілець похвалився "двійкою" за прогрес України у впровадженні довкілевих норм ЄС

Катерина Бєлоусова

Частина екоспільноти вважає "2" від Єврокомісії недостатнім прогресом, а інша – провалом

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив про "очевидний прогрес" у впровадженні євроінтеграційних довкіллєвих реформ, який у 2023 році Єврокомісія оцінила на “2” за пʼятибальною шкалою.

На початку 2023 року Україна отримала від Єврокомісії "1", розповів він в інтервʼю для Delo.ua.

Він наголосив, що попередня оцінка характеризувала результати восьмирічної роботи, а нова лише прогрес 2022-2023 років. Переговорний розділ 27 "Environment/Довкілля" входить у Топ-5 розділів за кількістю актів права ЄС, які необхідно імплементувати – майже 200 директив та регламентів.

“Європейські партнери відзначили здатність України впроваджувати в умовах повномасштабної війни необхідне законодавство для узгодження таких "горизонтальних" питань, як якість води, управління відходами, хімічна безпека тощо”, – сказав Стрілець.

Серед євроінтеграційних здобутків 2023 року він назвав:

  • ратифікацію двох поправок до "Конвенції Еспо", що сприятиме підвищенню міжнародного іміджу України та розвитку добросусідських відносин з Європейською економічною комісією ООН; 
  • зміни державної системи моніторингу довкілля та низки документів щодо поліпшення якості повітря;
  • схвалення Закону №2804-IX "Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією", який набере чинності у червні 2024 року;
  • схвалення Водної стратегії України до 2050 року;
  • ратифікацію Нагойсько-Куала-Лумпурського додаткового протоколу про відповідальність і відшкодування, який допоможе Україні відновити втрачене біорізноманіття через терористичні дії росії; 
  • приєднання до Мінаматської конвенції про ртуть;
  • початок масштабної реформи системи управління відходами тощо. 

Варто зазначити, що після оприлюднення звіту Єврокомісії “Україна 2023” частина екоспільноти назвала двійку недостатнім прогресом, а інша – провалом. Адже значна частина прийнятих євроінтеграційних норм має половинчастий характер, а процеси розробки та ухвалення систематично затягується. 

Також в екоспільноті припускали, що вирішення питання щодо розвитку галузі біометану, зокрема розблокування його експорту, допомогло б Україні отримати вищу оцінку від Єврокомісії.

Нагадаємо, експерти оцінили роботу міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця у 2023 році на 4 за десятибальною шкалою, зокрема через відсутність прозорості та підзвітності роботи міністерства, та відсутність контакту з громадськими організаціями.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейська комісія 8 листопада в офіційному звіті “Україна 2023” оцінила прогрес країни у сфері захисту довкілля та зміни клімату на "2" за пʼятибальною шкалою – “певний рівень”, а у лютому 2023 року Україна отримала "1" – “початковий рівень підготовки”.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів