Результати річної роботи Стрільця оцінено на 4 з 10: провали та досягнення

Результати річної роботи Стрільця оцінено на 4 з 10: провали та досягнення

Катерина Бєлоусова

Стрілець – єдиний міністр за останні 4 каденції, який не спілкується з громадськими організаціями

Експерти оцінили роботу міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця у 2023 році на 4 за десятибальною шкалою, зокрема через відсутність прозорості та підзвітності роботи міністерства.

Рейтинг "Уряд воєнного часу. Як впорався зі своєю роботою Кабінет міністрів у 2023 році" склали профільні експерти, повідомляє Фокус.

Зазначається, що у 2023 році уряд премʼєр-міністра Дениса Шмигаля отримав загальну оцінку у 5,7 бала, а у 2021 – 5,4. Серед 23-х чиновників, які отримали оцінку своєї діяльності, лише троє мали нижчу оцінку ніж у Стрільця, а трое – аналогічну.

На думку експертів, те, що на міжнародних заходах Стрілець представляє Україну переважно особисто підвищує статус делегацій та рівень важливості питань захисту довкілля під час війни та наслідків російської військової агресії.

Експерти також позитивно оцінили старт створення інформаційної системи поводження з відходами. Це допоможе подолати нелегальне захоронення та псевдоутилізацію. 

“Але всі позитивні моменти — результат громадського тиску та критичного оцінювання Європейської комісії”, – наголосили в матеріалі.

Зазначається, що у 2023 році Стрілець не розвʼязав довготривалі проблеми Міндовкілля, а саме відсутність прозорості та підзвітності роботи міністерства.

“Руслан Стрілець – єдиний міністр за останні чотири каденції, який не спілкується з громадськими організаціями, ні з власної ініціативи, ні за запитом”, – наголосили всі експерти.

За словами голови громадської організації SaveDnipro Ірини Черниш, як і раніше, планування найважливіших реформ, таких як реформа промислового забруднення, проходить за "закритими дверима". А співзасновниця руху "Батарейки, здавайтесь!" Любов Колосовська додала, що при цьому терміни імплементації реформ постійно зміщуються.

Експерти наголосили, що в останні роки Міндовкілля розробляє екологічні постанови та закони, які часто суперечать одне одному. Нещодавній закон про обслуговування твердих побутових відходів на полігонах не враховує сміттєзвалища, на яких фактично відбувається 99% поховання всього побутового сміття. 

Глава Асоціації управління відходами Ніколь Данилова зазначила, що це свідчить про недостатню увагу до ключових проблем у сфері екології.

За словами біолога з громадської організації “Українська природоохоронна група” Єгора Гриника, все ще не вирішено питання щодо розширення заповідних територій, незаконних рубок та збереження біорізноманіття лісів.

Нагадаємо, Єврокомісія в офіційному звіті “Україна 2023” оцінила прогрес країни у сфері захисту довкілля та зміни клімату на "2" за пʼятибальною шкалою – “певний рівень”, а у лютому 2023 року Україна отримала "1" – “початковий рівень підготовки”.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, як змінилася екологічна політика України за останній рік.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів