Провали року: екоспільнота розкритикувала здобутки Міндовкілля під керівництвом Стрільця

Провали року: екоспільнота розкритикувала здобутки Міндовкілля під керівництвом Стрільця

Катерина Бєлоусова

Міндовкілля змусило низку директорів нацпарків та заповідників писати коментарі з підтримкою законопроєкту №9136

Руслан Стрілець очолює Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів вже рік.

Екоактивісти з громадської організації “Українська природоохоронна група” у Facebook заявили, що за цей час особливих здобутків відомство не мало, а Стрілець почав вдаватися до методів епохи президенства Януковича.

Автори розповіли, що громадськість розкритикувала новий законопроєкт №9136 “Про удосконалення управління об’єктами природно-заповідного фонду України" за:

  • створення можливостей для знищення заповідних територій;
  • порушення норм природоохоронних конвенцій;
  • вірогідні перешкоди євроінтеграції України.

Екоактивісти підкреслили, що на тлі критики документа Стрілець та його команда змусили низку директорів нацпарків та заповідників писати коментарі з підтримкою законопроєкту. Коли активісти намагалися з’ясувати їхню позицію – ті або ухилялися, або наводили аргументи, які не стосувалися реальності.

Автори припустили, що Міндовкілля розсилало вказівки для таких коментарів. Адже один з чиновників, ймовірно, переплутав текст з іншим законопроєктом.

Вони наголосили, що це не перший подібний випадок. Так ще один законопроєкт Міндовкілля щодо заповідних територій викликав критику екоспільноти. У мережі документ захищали ті ж самі чиновники з нацпарків та заповідників.

“Чому так відбувається? Міністр Руслан Стрілець та його команда тиснуть на підпорядковані заповідні території. Така практика відкидає нас в авторитарну епоху Януковича, – написали в УПГ. – Виникає питання: це особиста ініціатива міністра та його заступників/помічників чи загальна тенденція?”

Як відомо, на ризики законопроєкту №9136 для природоохоронних територій також вказували нардепи та члени екокомітету Юлія Овчинникова та Олена Криворучкіна. Проте Міндовкілля документ не тільки підтримало, але й активно захищало його на засіданні комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Криворучкіна зазначила, що документ мав бути спрямований на удосконалення управління обʼєктами природно-заповідного фонду. Однак він має значні корупційні ризики та “дерибану” заповідних земель. У разі його прийняття парки та інших штучних обʼєктів ПЗФ можуть перетворитися на будівельні майданчики.

Нагадаємо, природоохоронці розкритикували призначення Руслана Стрільця міністром захисту довкілля та природних ресурсів в умовах війни.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування підтримав винесення на голосування у парламент у першому читанні законопроєкт №9136 “Про удосконалення управління об’єктами природно-заповідного фонду”, попри зауваження й правки низки депутатів комітету.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів