В ЄС викиди від викопного палива у 2023 досягли рекордного мінімуму за 60 років shutterstock

В ЄС викиди від викопного палива у 2023 досягли рекордного мінімуму за 60 років

Катерина Бєлоусова

Скорочення викидів забезпечило використання ВДЕ, енергоефективність та скорочення промислового виробництва

Аналіз Центру досліджень енергетики та чистого повітря (Crea) показав, що ЄС у 2023 році викиди вуглецю від спалювання викопного палива зменшилися на 8% порівняно з 2022 роком та сягнули рівня 1960-х років.

Таке скорочення викидів є найбільш різким з часів карантинних обмежень під час пандемії Covid-19, проте темпи глобального зменшення викидів недостатні для обмеження кліматичних змін, повідомляє The Guardian.

В Crea підкреслили, що таке скорочення викидів показує можливість економічного зростання з одночасною боротьбою зі зміною клімату.

Аналіз показав, що понад половину скорочення викидів забезпечило використання відновлювальних джерел, а також гідроенергії та атомних електростанцій, які постраждали від посухи та ремонтних робіт у 2022 році. Окрім того, високі ціни на природний газ забезпечили скорочення викидів від промисловості, адже частина компаній стала більш енергоефективними, а частина – зменшила обсяги виробництва. 

Зазначається, що аналіз не враховував викиди від сільського господарства, виробництва хімікатів, цементу та викиди метану. 

"Скорочення викидів на 8% слід відзначати, – сказав аналітик Crea Ісаак Леві. – Але потрібно зробити більше, щоб відлучити ЄС від викопного палива, зменшити залежність від нафтодержав, таких як росія, і водночас зробити світ кращим місцем для наступного покоління".

В матеріалі підкреслили, що ЄС несе найбільшу відповідальність за нагрівання планети та посилення екстремальних погодних умов. Для обмеження глобального потепління блок планує скоротити свої викиди на 55% до 2030 року, від рівня 1990, та нульових викидів до 2050.

"За останні роки ЄС досяг великого прогресу в зміцненні своєї кліматичної політики", — сказав професор Оттмар Еденгофер, голова консультативної ради  ЄС із питань клімату. – Але досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року — це змагання з часом, і ми не можемо дозволити собі відкидатися назад".

Нагадаємо, дослідження аналітичного центру Agora Energiewende показало, що викиди Німеччини у 2023 році скоротилися до 673 мільйонів тонн (річна ціль уряду – 722 мільйони тонн СО2) та сягнули найнижчого рівня за останні 70 років.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Франція за перші дев’ять місяців 2023 року скоротила викиди парникових газів на 4,6% порівняно з аналогічним періодом 2022.

Читайте також
Швейцарська Climeworks відкрила найбільший у світі завод з видобутку CO2 з повітря 
Швейцарська Climeworks відкрила найбільший у світі завод з видобутку CO2 з повітря 

Це вже друге комерційне підприємство прямого вловлювання повітря (DAC) цієї компанії в Ісландії

У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством