В Україні пожежники можуть почати штрафувати паліїв трави shutterstock

В Україні пожежники можуть почати штрафувати паліїв трави

Олена Яценьо

Також планується ввести адміністративну відповідальність за використання повітряних куль і "китайських ліхтариків" у населених пунктах

У середу, 3 листопада, Кабінет міністрів України схвалив законопроєкт про наділення пожежників правом виписувати штрафи для громадян, які спалюють суху рослинність.

Про це з посиланням на засідання Кабміну повідомив у своєму телеграм-каналі представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

Відповідні зміни уряд планує внести зміни до Кодексу України Про адміністративну відповідальність щодо встановлення відповідальності за правопорушення у сфері пожежної безпеки.

Повноваження на складання адміністративних протоколів за спалювання сухої трави пропонується надати працівникам відомчої, місцевої пожежної охорони, членам добровільної пожежної охорони та уповноваженим посадовим особам сільських, селищних і міських рад.

Окрім того, запропоновано ввести адміністративну відповідальність за використання повітряних куль, "китайських ліхтариків" і будь-яких інших пристроїв, підйом яких на висоту здійснюється за допомогою відкритого вогню (за винятком повітряних суден) біля лісів, луків, пасовищ, торфовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також біля об'єктів підвищеної небезпеки, заповідників і в межах населених пунктів.

Розмір штрафів передбачається встановити на рівні від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб. Юридичним — від 630 до 1 800 НМДГ.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки", який збільшує штрафи за шкоду довкіллю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, законопроєкт №1187-ІХ Верховна Рада ухвалила третього лютого 2021 року. За відповідне рішення проголосувало 311 народних депутатів.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків