У Чорнобильскій зоні проводитимуть облави на чорних лісорубів, рибалок та фермерів

У Чорнобильскій зоні проводитимуть облави на чорних лісорубів, рибалок та фермерів

Катерина Бєлоусова

Рейдова група вже провела першу перевірку

У Чорнобильській зоні відчуження створили 32 мобільні рейдові групи, які виявлятимуть порушення природоохоронного законодавства, зокрема полювання, вирубки, розорювання земель для сільськогосподарських потреб, вилов риби тощо.

Усі факти виявлених правопорушень передаватимуть до правоохоронних органів, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

“Робоча група проведе комплексну перевірку даних щодо можливих незаконних дій на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника”, – розповіли у пресслужбі.

Зазначається, що для цього створили Міжвідомчу робочу групу при Державному агентстві з управління зоною відчуження. До її складу увійшли: 

  • члени парламентського екологічного комітету;
  • представники Міндовкілля, ДАЗВ, Державного агентства лісових ресурсів та Державної екологічної інспекції;
  • представники громадських організацій.

У повідомленні додали, що вже відбулися перше засідання робочої групи та перший рейд, про результати якого повідомлять пізніше. До рейдових груп залучили майже 100 працівників Держлісагентства, Держекоінспекції та ДАЗВ. 

Також члени робочої групи погодили попередній план дій щодо здійснення заходів контролю на території заповідника.

Зазначається, що наприкінці 2023 року на території Чорнобильського заповідника виявили вирубку дерев на 52 мільйони гривень. Наразі за фактом цього правопорушення відкрито кримінальну справу.

Нагадаємо, на Житомирщині у Народицькій громаді селищна рада незаконно надала в оренду 1437 гектарів землі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, тобто радіоактивного забруднення, для вирощування зернових культур.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Житомирщині прикордонники викрили водія вантажівки, який намагався вивезти 3 тонни кори дерев з Чорнобильської зони безумовного відселення. Кору планували продати у Києві, як декоративний елемент для ландшафтного дизайну.

Читайте також
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України