Жителів Рівненщини налякали кислотно-рожеві калюжі: що сталося. Фото та відео ДСНС

Жителів Рівненщини налякали кислотно-рожеві калюжі: що сталося. Фото та відео

Олена Яценьо

Відповідальні спецслужби взяли проби ґрунту, повітря та самої речовини

На сільськогосподарських угіддях у Рівненській області виявили калюжі з рідиною ядучого рожевого забарвлення.

Їх у четвер, 22 липня, помітив житель села Колоденка Олексій Машта. Відповідними світлинами та відео він поділився з виданням "Суспільне".

Рожеві калюжі утворилися на полі між селами Колоденка і М'ятин, а саме на ділянці, розташованій за 5 км від обласного центру на території Корнинської громади.

За його словами, цією місциною проїжджає двічі на місяць і таке на полі побачив уперше. До того ж нюх вразив різкий запах хімікатів.

"Під час прогулянки на велосипеді їхав і відчув такий ядучий запах – хімічний. Подивився, помітив, що тут розлита якась речовина такого кислотного кольору. Якщо це землі якогось аграрія, то треба запитувати в нього", – розповів Олексій.


Голова Корнинської громади Роман Горбатюк-Василейко вважає причетним до скиду – випадкового чи навмисного – хімікатів агрохолдинг. За його інформацією, 21-22 липня товариство "Акріс Агро" здійснювало обробіток своїх посівів.

Після обіду 23 липня на місце події виїхали представники Державної служби надзвичайних ситуацій, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і Державної екологічної інспекції.

"За попередньою інформацією, це можуть бути агрохімікати для сільськогосподарського обробітку земель", – зазначив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Фахівці взяли проби ґрунту (ДЕІ) та самої речовини (Держпродспоживслужби) для проведення експрес-аналізів, а також провели обстеження атмосферного повітря (ДСНС).

"... експерти провели обстеження атмосферного повітря навколо ділянки від села Колоденки до села М'ятина Рівненського району, де було помічено розлив рожевої рідини та встановили, що вмісту небезпечних речовин у повітрі немає. Дослідження проводилися на виявлення в атмосферному повітрі діоксиду сірки – 0,003 мг/м3 (ГДК – 0,5 мг/м3); діоксиду азоту 0,010 мг/м3 (ГДК – 0,2 мг/м3); оксиду азоту 0,010 мг/м3 (ГДК – 0,4 мг/м3). Загрози для людей немає", – повідомили в пресслужбі ДСНС.

До експертизи долучилися працівники Держпродспоживслужби, які відібрали зразки сої, що росте неподалік невідомої речовини. Прагнуть порівняти залишок пестицидів зі складом розкиданих хімікатів.

На місці також працювала слідчо-оперативна група, але кваліфікацію події ще не надали. Це буде можливо зробити після повної експертизи.

О 18:30 рятувальники повідомили про те, що встановили походження речовини яскраво-рожевого кольору.

"Це "Префект", сертифікований в Україні препарат для боротьби зі шкідниками. Дія препарату спрямована на яйця та личинки шкідників, які гинуть після обприскування. Клас небезпеки препарату – третій із можливих п'яти", – йдеться в повідомленні Служби порятунку.

У ДСНС додали, що загрози для людей немає.

Доти користувачі в соціальних мережах припустили, що утворення калюж – це буцімто наслідки недавньої аварії на хімічному заводу "Рівнеазот", що розташований поблизу Рівного.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, поблизу Рівного на хімічному заводі ПрАТ “Рівнеазот” сталася аварійна зупинка агрегату цеху з азотною кислотою, унаслідок чого відбувся викид нітрозних газів і в повітря піднялася величезна руда хмара диму.

Читайте також
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії

Українсько-корейська робоча група розпочне розробку інвестиційного проєкту у травні 2024 року

У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму
У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму

На двох точках моніторингу рівень шуму перевищив норму на 4 дБА

На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк
На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк

HEMPY UA створить 1400 нових робочих місць та майданчик для наукових досліджень

На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ
На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ

Люди прибрали близько 2,8 тисячі м2 територій