Жителі Донбасу забили на сполох через нестерпний запах води з-під крана Pexels

Жителі Донбасу забили на сполох через нестерпний запах води з-під крана

Олена Яценьо

У мережі поширилася інформація про забруднення річки Сіверський Донець

Кілька днів серед населення низки міст Донецької та Луганської областей ширилися чутки про отруєну й непридатну для вживання питну воду, а самі люди скаржилися на аптечний запах води з-під крана.

Лабораторна служба КП "Компанія "Вода Донбасу" зробила заяву, у якій пояснила ситуацію. На офіційному сайті постачальника зазначено, що було взято проби в річці Сіверський Донець для визначення складу води.

Спільно з представниками Північнодонецького басейнового управління водних ресурсів фахівці з якості води компанії "Вода Донбасу" відібрали проби для визначення вмісту пестицидів та амонію у воді річки.

Також у підприємстві додали, що вживають усіх можливих заходів для забезпечення підготовки питної води необхідної якості та з'ясування причин екологічної ситуації, що призвела до погіршення якості води в річці Сіверський Донець.

"Технологічний режим роботи фільтрувальних станцій був скоригований для забезпечення доведення якості питної води до вимог ДержСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною" – поряд ыз первинним хлоруванням вводиться перманганат калію та активоване вугілля", – запевнили комунальники.

Попри неприємний запах, вода згідно з результатами досліджень відповідає своїм хімічним властивостям і нормам.

Варто зазначити, що річка Сіверський Донець протікає через Харківську, Луганську та Донецьку області. Вона є сьомою за величиною рікою в країні та найважливішим джерелом прісної води на Сході України.

Серед міст, жителі яких поскаржилися на нестерпний запах води, є ті, що розташовані як на підконтрольних Україні територіях, так і на окупованих. Зокрема, ідеться про такі населені пункти: Краматорськ, Бахмут, Горлівка, Слов'янськ, Покровськ, Маріуполь, Дружківка та інші.

Зазначимо, що днями в месенджері "Вайбер" з анонімних номерів поширювалася недостовірна інформація про нібито забруднення води, яку КП "Харківводоканал" бере в річці Сіверський Донець для подачі до будинків харків'ян. Проте в підприємстві повністю спростували ці чутки.

"Шановні харків'яни! Просимо вас ігнорувати повідомлення про нібито непридатну для споживання воду та не поширювати їх далі, як просять автори цієї дезінформації", – зробили заяву комунальники.

Там уточнили, що лабораторія санітарно-епідеміологічного контролю якості води "Харківводоканалу" постійно проводить моніторинг якості води, що подається харків'янам.

Як писала ЕкоПолітика, голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька розповіла, що фосфати, які потрапляють в українські ріки й озера, перетворюють воду в них на "мертву".

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури