Зелений енергетичний перехід та законність вирубки лісів: ТОП заходів у сфері захисту довкілля shutterstock

Зелений енергетичний перехід та законність вирубки лісів: ТОП заходів у сфері захисту довкілля

Валентина Гембарська

Цього тижня українці мають змогу долучитися до заходів як онлайн, так і офлайн

Цього тижня українців чекає щонайменше дев'ять цікавих заходів, присвячених проблемам захисту довкілля.

У щотижневому дайджесті ЕкоПолітики ви дізнаєтесь, як встигнути зареєструватися та безкоштовно взяти участь.

  • 28 вересня, 10:00 — Круглий стіл "Зелений енергетичний перехід України як складова боротьби зі зміною клімату"

Круглий стіл проводиться громадською організацією "Агентство з відновлюваної енергетики" спільно з громадською спілкою "Global 100% RE Ukraine" та MIM в рамках виконання проєкту "Сприяння переходу України до "зеленої" енергетики", за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety.

Головною метою проєкту є створення суспільного запиту на здійснення "зеленого" енергетичного переходу України до 2050 року у світлі Європейського зеленого курсу шляхом підвищення обізнаності національних та місцевих органів влади, відповідних зацікавлених сторін та широкої громадськості про необхідність та переваги переходу України до принципів "зеленої" енергетики.

Проведення події передбачає поєднання онлайн та офлайн формату. Спікери круглого столу зберуться для зустрічі та нетворкінгу особисто, в той час, як інші слухачі, зможуть долучитися шляхом перегляду трансляції в реальному часі, з можливістю взяти участь у дискусії, що запланована на завершення круглого столу.

Головною метою круглого столу є сприяння нетворкінгу, загальне обговорення можливостей, проблем та викликів зеленого енергетичного переходу за участю всіх учасників процесу: національних та місцевих органів влади, територіальних громад, бізнесу та експертів, що дозволить створити підґрунтя для подальшої роботи з впровадження проектів на базі ВДЕ в Україні.

Реєстрація за посиланням.

  • 28 вересня, 11:00 — Навіщо аграріям відновлювати природу або регенеративне сільське господарство

Навіщо аграріям відновлювати природу навколо себе? Навіщо фермери в Іспанії, Великобританії, а подекуди й у нас, замість інтенсивного обробітку й нещадного виснаження ґрунтів раптом починають висаджувати квіточки поміж виноградними лозами чи випасати худобу між дерев у саду? І взагалі – якомога менше втручатися в життя землі.

Тому що регенеративне сільське господарство – це не тільки про свідоме ставлення до природи, а ще й про прибутковий бізнес.

Організатори хочуть розповісти: про успіхи, що надихають і про халепи, яких краще не знати.

На дискусійному майданчику цього разу зустрічаються експерти та практики, екологи й аграрії.

Обговорять:

- регенеративне сільське господарство,

- міжнародний досвід,

- можливості впровадження в Україні.

Організатори – Інформаційний центр "Зелене досьє" у партнерстві з ГО "Аналітичний центр Аграрного союзу України", за участі WWF-Україна.

Захід проводиться за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety.

  • 28 вересня, 11:00 — Важливе в екологічному законодавстві в сферах ОВД, перевірок ДЕІ та поводження з відходами

Основні питання вебінару:

  • Поводження з відходами: особливості законодавства та практичної реалізації
  • ОВД: коли і навіщо застосовується
  • Перевірки Держекоінспекцією: практичні поради підприємству.
  • Презентація 3 Бізнес-компасу еколога та його можливостей для підприємств.

Експерти вебінару

Олена Кошелєва. Залучений експерт ТОВ "Еко-Адвокація". Експерт PAEU. Еколог-практик з 17-річним досвідом роботи на виробничих підприємствах. Автор статей у профільних виданнях. Практичний консультант з екологічних питань.

Ганна Натоптана. Заступник директора з питань екології компанії "Ирбис-Юг". Експерт PAEU. Досвід у сфері екології — 16 років. Експерт у сфері поводження із відходами. Працювала інспектором в ДЕІ, екологом в Іллічівському морському торговельному порту та в Групі Компаній "РАФ-ПЛЮС".

Марина Тимошенко. Інженер з охорони навколишнього середовища ПрАТ "ДКХК", член Професійної асоціації екологів України (PAEU), член ДО "Всеукраїнська екологічна ліга", має 10-річний досвід роботи екологом.

Оксана Луценко. Директор ТОВ "ЕКО-АДВОКАЦІЯ", Координатор Партнерства "Green Business Ukraine".

Участь у вебінарі безкоштовна за умови попередньої реєстрації за посиланням.

  • 28 вересня, 15:00 — Експорт органічної продукції з України 2020: аналіз та тенденції

На заході "Експорт органічної продукції з України 2020: аналіз та тенденції" буде представлено:

- результати моніторингу органічного ринку 2020, який щорічно проводиться Міністерством економіки України на основі даних, що були зібрані від органів іноземної сертифікації, які сертифікували органічне виробництво та обіг органічних продуктів в Україні;

- результати дослідження органічного ринку 2020, яке проведено Органік Стандарт у партнерстві з OrganicInfo.ua;

- огляд ключових ринків збуту української органічної продукції за результатами 2020 року та інше.

  • 28 вересня, 19:00 — Онлайн-консультація "Зберігаємо трав’янисті екосистеми України"

Як захистити степ? Що потрібно зробити, аби створити заказник? Що робити, якщо розорали луки? Або що робити, якщо хтось має намір розорати луки?

У рамках онлайн-консультації голова UNCG, природоохоронець Олексій Василюк розповість, чому в період кліматичних змін важливо зберігати трав’янисті екосистеми, а також дасть поради та відповіді на ваші запитання на дану тему.

Консультація пройде на нашій сторінці у Фейсбук. Записи будуть доступні в Instagram та Youtube

Такі консультації проводитимуться раз на два місяці. Тематика вебінарів буде відрізнятися. Нова тема – новий спікер.

  • 29 вересня, 10:00 — Особливості "зеленого" енергетичного переходу і роль металургії

У креативному просторі "Освіторія Хаб" відбудеться круглий стіл "Особливості "зеленого" енергетичного переходу і роль металургії".

Експертна дискусія покликана висвітлити проблематику змін, пов’язаних з енергетичним переходом, в ключових галузях української економіки: будівництві та нерухомості, транспорті, важкої промисловості та машинобудуванні.

В ході заходу учасники дискусії обговорять необхідність трансформації промислової політики, обумовлену неминучістю енергетичного переходу.

В якості експертів круглого столу виступлять експерти-представники провідних промислових компаній країни, аналітичних центрів, консалтингових компаній та бізнес-асоціацій.

Початок круглого столу 29 вересня 2021 року о 10:00. У цей час спікери заходу зберуться в креативному просторі "Освіторія Хаб" за адресою: Київ, вул. Московська, 2.

Онлайн-трансляція події буде доступна за посиланням.

  • 29 вересня, 19:00 — Як перейти з вугілля на зелену енергію, не наступивши на трудові права?

На сьогодні, більшість розвинених держав активно намагаються скоротити викиди парникових газів та поступово відмовляються від видобування вугілля, при цьому трансформуючи економіку вугільних регіонів таким чином, щоб створити нові робочі місця для людей, які втратили свою звичну роботу.

Згідно з "енергетичною стратегією України до 2035 року", всі збиткові державні підприємства вугільної галузі (а таких – більшість) буде закрито до 2025 року, а решту буде приватизовано. Нова Концепція справедливої трансформації вугільної галузі містить план змін щодо п’яти вугільних регонів, де загалом проживає близько мільйона людей.

Де люди працюватимуть, коли закриються шахти? Адже вслід за шахтами закриються школи, дитсадки, лікарні та інші заклади соціальної сфери, і у громад не залишиться ресурсів, щоб будувати своє майбутнє.

Негативний приклад трансформації – досвід Великобританії, де за правління Маргарет Тетчер у 1980-х та 1990х роках було скорочено десятки тисяч гірників. За різними оцінками, лише один із десяти із них отримали освіту або нову кваліфікацію.

Серед позитивних прикладів – Чехія, де запроваджено програму з трансформації вугільних регіонів, яка надає підтримку шахтарям, створює нові освітні можливості для молоді та безробітних та розвиває місцеву інфраструктуру.

Яким шляхом піде Україна?

Про це ми поговоримо в середу, 29 вересня, о 19:00.

Місце проведення події: івент-хол Signal, вул. Жилянська, 97

Вхід через двір будівлі, зала розміщена на четвертому поверсі. Слідуйте за табличками-вказівниками із назвою Signal.

Організатори гарантують розміщення в залі згідно з правилами, запровадженими у зв'язку з посиленим карантином.

Спікерка: Наталія Зелена, активістка, керівниця офісу "Трудові ініціативи – Донбас".

  • 30 вересня, 10:30 — Перехід на органічне виробництво: переваги для українських підприємств харчової та аграрної продукції

Форум стане корисним для виробників харчових та аграрних продуктів, які не мають органічного статусу та планують переходити на органічне виробництво або випускати органічну продукцію. Також захід буде цікавий тим, хто хоче дізнатися більше про стан ринку органічної продукції в Україні та країнах, до яких здійснюється експорт органічної продукції.

У форумі візьмуть участь основні стейкхолдери органічного ринку України, а також представники вже наявних підприємств виробників органічних продуктів харчування.

Під час заходу поговоримо про наступне:

  • основні причини вирощувати та виробляти органічну продукцію;
  • перехід на органічне виробництво: інструменти для досягнення цілей;
  • сучасні глобальні органічні тенденції та перспективи;
  • особливості органічної сертифікації в Україні;
  • про органічне виробництво від наявних гравців ринку;
  • експорт органічної продукції: сучасний стан та перспективи.

Запрошуємо виробників харчової та аграрної продукції долучитись до онлайн форуму 30 вересня з 10:30 до 13:30 на платформі Zoom.

Реєстрація триває до 28 вересня (23:59) за посиланням.

Деталі заходу та програма: посилання на веб-портал після створення публікації. Участь у заході є безкоштовною для учасників, які заповнять реєстраційну форму та отримають підтвердження від організаторів.

  • 1 жовтня, 18:00 — Вебінар. Як відрізнити легальну вирубку від нелегальної

ГО “ЛІіС” запрошує активних природолюбів взяти участь у вебінарах: "Як відрізнити нелегальні рубки від легальних і допомогти зберегти ліс"

Любиш ліс та природу? Часто мандруючи лісом бачиш свіжі пеньки, вантажівки, які перевозять стовбури, але сумніваєшся в законності їх появи. Хочеш дізнатись, як відрізнити нелегальні рубки від легальних і допомогти зберегти ліс? Долучайся до наших вебінарів: "Як відрізнити нелегальні рубки від легальних і допомогти зберегти ліс".

Тренери ГО “ЛІіС”, фахівці у галузі лісового господарства, поділяться знаннями та навичками про те як:

- відрізнити легальну вирубку від нелегальної,

- визначити та записати координати незаконно зрубаного дерева,

- навчитись виявляти інші лісопорушення на законних вирубках,

- перевірити законність лісопродукції та її перевезення лісовозами

- інформувати про виявлені порушення в компетентні органи та домогтися збереження лісу в Україні.

Буде проведено 4 вебінари, щоп'ятниці починаючи з 24 вересня по 15 жовтня 2021 о 18.00. Орієнтовна тривалість одного вебінару – 60 хв.

Участь у вебінарах безкоштовна, для участі необхідно зареєструватись за посиланням.

Реєстрація учасників триватиме до 14 жовтня.

Де і як?

Вебінари відбудуться онлайн на платформі Zoom, посилання для доступу буде надіслано зареєстрованим учасникам.

Мова вебінарів: українська

Розклад вебінарів:

24 вересня 18:00

Тема: Основи лісового господарства: види рубок лісу, їх планування та документування.

1 жовтня 18:00

Тема: Як відрізнити легальну вирубку від нелегальної: ознайомлення із основними елементами легальної та нелегальної вирубки.

8 жовтня 18:00

Тема: Як визначити координати зрубаного дерева. Як перевірити законність перевезення деревини (автомобіль, бирка).

15 жовтня 18:00

Тема: Найпоширеніші правопорушення щодо лісів. Кого і як інформувати про незаконну вирубку лісу. Приклади заяв до контролюючих та правоохоронних органів.

‼ Учасники, які були присутні більше 90 % основного часу на вебінарах отримують сертифікат учасника.

Заходи проводяться ГО “Лісові ініціативи і суспільство” в межах проєкту "Програма боротьби з лісовими злочинами в Україні" за підтримки відділу міжнародних програм Лісової служби США.

 

Читайте також
Які події не пропустити в останній тиждень січня. Екодайджест
Які події не пропустити в останній тиждень січня. Екодайджест

Більшість заходів відбудеться в онлайн-форматі та безплатно

Життя поруч зі сміттєзвалищем і фінансування "зелених" технологій. Екодайджест
Життя поруч зі сміттєзвалищем і фінансування "зелених" технологій. Екодайджест

У другій половині січня триває Великий зимовий облік птахів