Здати пляшку і повернути кошти: досвід країн ЄС у поводженні з тарою

Здати пляшку і повернути кошти: досвід країн ЄС у поводженні з тарою

Людмила Гончаренко

Від впровадження депозитної системи збору тари виграють всі: і підприємці, і покупці, і екологія

Чимало країн світу, таких, як Німеччина, Канада, Швеція, Норвегія, Данія, Естонія, Фінляндія вирішили проблему накопичення тари, запровадив депозитну систему. Там, люди здають пляшки за допомогою спеціальних автоматів фандоматів і повертають кошти.

Яка користь від депозитної системи?

На перший погляд може здатися, що впровадження депозитної системи збору тари створить, певною мірою, клопіт для покупця: спочатку переплати за пляшки, назбирай їх і ходи потім здавай. Але її перевага заключається в тому, що у такий спосіб тара гарантовано відправиться на переробку, а не на звалище, та й обсяг побутових відходів буде скорочуватися. Весь механізм поводження з тарою стане прозорим для покупця, адже він чітко знатиме ціну і заставу за тару.

Наприклад, в Німеччині ця система працює більше 12 років. Протягом перших місяців роботи депозитної системи німці повертали близько 85% тари. А вже через рік і до сьогодні показник повернення близький до 100%. При покупці напою у його вартість закладається 25 євроцентів, а коли покупець повертає її, то отримує чек, яким може розрахуватись у супермаркеті або просто отримати готівку в касі. Таким чином, людина платить тільки за напої, а за тару повертає свої гроші. Зібрані пляшки відправляють для вторинної переробки. Таким чином, виграють всі: і підприємці, і покупці, і екологія.

“Адже тут це не просто нормальна, а й екологічно правильна практика! Тому тару прописують в чеку при купівлі, наприклад, вина або пива, алюміній теж приймають. Рядок "Deposit" це саме воно: в вартість напоїв включені 20 центів за винну і по 10 за пластикову пляшку і алюмінієву банку. Здаєш пусте повертають копієчку назад, а тару відправляють на переробку”, такий відгук на депозитну систему залишила на своїй сторінці жителька канадського міста Шарлоттаун Анастасія Шкала.

Для порівняння, в США заставу за одиницю тари складає від 5 до 15 центів, в деяких країнах Євросоюзу від 7 до 40 євроцентів, в Литві 10 євроцентів, в Німеччині 25 євроцентів за будь-яку металеву, скляну, пластикову тару об'ємом від 0, 1 до 3 літрів.

Ситуація з накопиченням сміття в Україні, без перебільшення, є критичною. Багато громадян продовжують викидати бляшані банки, пластикові та скляні пляшки на смітник разом з іншими відходами, які накопичуються в побуті. Далеко не кожен притримується правил сортування відходів, і тим паче здає тару в спеціальні пункти прийому сировини.

Досвід європейських країн і впровадження нової системи збору тари допоможе зменшити кількість сміття в країні і буде стимулювати громадян цивілізовано поводитися з відходами.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, як правильно сортувати і де здавати пластикові кришки.

Читайте також
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року

У 2021 році в ЄС кількість відходів упаковки зросла до 84 мільйонів тонн

Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”
Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”

Європейський досвід показав, що відходи упаковки потребують окремого регулювання

Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити
Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити

Плівку можна приносити за адресою вул. Лук’яненка (Ватутіна), 19

Для батончиків Mars змінили звичне пакування
Для батончиків Mars змінили звичне пакування

Поточна пластикова упаковка Mars не підлягає вторинній переробці. Вона не розкладається, а лише розпадається на дрібні частинки, що забруднюють ґрунти та воду