В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року

В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року

Катерина Бєлоусова

У 2021 році в ЄС кількість відходів упаковки зросла до 84 мільйонів тонн

Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої згоди щодо регламенту про упаковку та її відходи, який, серед іншого, передбачає заборону певних форматів одноразової пластикової упаковки з 2030 року.

Заборона поширюватиметься на упаковки для необроблених свіжих продуктів, їжі та напоїв у кафе, мініатюрну упаковку туалетних товарів та обгортку для валіз в аеропортах, повідомляє пресслужба Європарламенту.

За новими правилами, вся упаковка має бути придатна для вторинної переробки. Однак такі матеріали, як легка деревина, корок, текстиль, гума, кераміка, порцеляна або віск можуть бути винятком. Також планується зменшити кількість непотрібної упаковки та звести до мінімуму вміст шкідливих речовин.

Зазначається, що регламент також передбачає:

  • амбітні цілі щодо скорочення обсягів упаковки – на 5% до 2030 року, на 10% до 2035-го та на 15% до 2040-го;
  • зменшення кількості відходів пластикової упаковки у країнах-членах ЄС;
  • заборону вмісту вічних хімікатів PFAS в упаковці, що контактує з харчовими продуктами, що стане значним кроком до більш безпечного поводження з харчовими продуктами та їхнім пакуванням;
  • мінімальні цілі щодо вмісту переробленого пластику в упаковці;
  • зобовʼязання окремого збору 90% одноразової пластикової та металевої тари для напоїв до 2029 року через системи повернення депозитів.
  • запровадження багаторазової упаковки для напоїв, окрім молока, вина, ароматизованого вина. До 2030 року щонайменше 10% такої упаковки має бути багаторазовою.

У пресслужбі підкреслили, що за новими правилами продавці напоїв та їжі "з собою" будуть зобов’язані дозволяти клієнтам приносити та використовувати власні контейнери, що сприятиме повторному використанню.

“Ці комплексні заходи спрямовані на скорочення, повторне використання та переробку пакувальних матеріалів із загальною метою зробити упаковку безпечнішою та екологічнішою, а також сприяти циркулярній економіці в Європейському Союзі”, – наголосили у пресслужбі.

Зазначається, що в ЄС у 2021 році обсяги відходів упаковки зросли до 84 мільйонів тонн, а у 2009-му цей показник сягав 66 мільйонів тонн. Нові правила покликані зупинити цю тенденцію та створити більш стале та екологічно свідоме майбутнє.

"Вперше в законодавстві про охорону навколишнього середовища ЄС встановлює цілі щодо зменшення споживання упаковки, незалежно від використовуваного матеріалу, — сказала євродепутатка  Фредерік Ріс. – Ми закликаємо всі промислові сектори, країни ЄС і споживачів зіграти свою роль у боротьбі з надмірною упаковкою”.

Вона додала, що заборона вічних хімікатів в харчовій упаковці є великою перемогою для здоров’я європейських споживачів. 

Ріс наголосила, що екологічні амбіції мають відповідати промисловій реальності. Тому угода сприяє інноваціям і передбачає винятки для мікропідприємств.

Зазначається, що угоду мають офіційно схвалити в Європарламенті та Раді ЄС.

Нагадаємо, Європейська індустрія переробки упаковки стикнулася з аналогічним екзистенційним викликом як і фермери, адже потік дешевих пластикових відходів з інших країн загрожує рентабельності переробки в Європі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, низка законодавців ЄС наполягають на посиленні запланованого закону про забруднення мікропластиком після того, як мільйони пластикових гранул викинуло на узбережжя в Іспанії.

Читайте також
Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”
Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”

Європейський досвід показав, що відходи упаковки потребують окремого регулювання

Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити
Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити

Плівку можна приносити за адресою вул. Лук’яненка (Ватутіна), 19

Для батончиків Mars змінили звичне пакування
Для батончиків Mars змінили звичне пакування

Поточна пластикова упаковка Mars не підлягає вторинній переробці. Вона не розкладається, а лише розпадається на дрібні частинки, що забруднюють ґрунти та воду

З готелів Європи можуть зникнути мініпляшечки з шампунями
З готелів Європи можуть зникнути мініпляшечки з шампунями

Також планується заборона одноразової упаковки для напоїв, їжі, фруктів та овочів