Заборона цирків із тваринами: Верховна Рада розгляне законопроєкт № 5409 Shutterstock

Заборона цирків із тваринами: Верховна Рада розгляне законопроєкт № 5409

Олена Яценьо

У кількох десятках міст уже діють локальні заборони

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики одностайно підтримав законопроєкт № 5409 про заборону цирків із тваринами та рекомендував парламенту ухвалити його за основу.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці гуманістичного руху UAnimals.

"Дякуємо авторам законопроєкту й депутатам за підтримку гуманістичної ініціативи та сподіваємося на швидкий розгляд законопроєкту в стінах парламенту", — написали зоозахисники.

За словами активістів UAnimals, уже шість років вони борються за заборону цирків із тваринами. За цей час їм удалося добитися локальних заборон у кількох десятках міст.

"Як членкиня МФО “Гуманна країна” та співавторка законопроєкту я підтримую заборону використання тварин у цирках. Адже це жорстокість і до тварини, і до глядача (часто – це діти), які стають свідками знущання. Заборона поширюватиметься як на диких, так і на домашніх тварин. Передбачимо перехідний період, що допоможе циркам адаптуватися до вимог сучасності (для залучення домашніх тварин він буде тривалішим)", – зазначила співавторка ініціативи Євгенія Кравчук.

Член гуманітарного комітету Андрій Боблях додав, що закон також заборонить використовувати засоби, які можуть травмувати тварину: електрошок, вогонь, небезпечні предмети.

"Це питання вже не раз обговорювали законотворці попередніх каденцій, проте результату так і не було досягнуто. Документ напрацьовували спільно із зоозахисниками, спираючись на міжнародний досвід і на власні враження від побаченого в Національному цирку під час робочого візиту. Враження – негативні. Сподіваюся, що вже найближчим часом у стінах Верховної Ради разом із колегами ми все-таки ухвалимо це важливе гуманне рішення", – підсумував нардеп.

За словами членкині Комітету з питань екологічної політики та природокористування Юлії Овчинникової, більшість тварин, яких використовують у цирках, вилучають з їхнього природного середовища, що є суттєвою втратою для екосистем.

"Вилучення з дикої природи рідкісних видів тварин та залучення їх до шоу негативно впливає на стан популяцій", – наголосила співавторка законопроєкту.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що, за даними свіжого опитування Kantar Ukraine, більш ніж половина українців уважає, що цирки із тваринами треба заборонити.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради