Законопроєкт №4461 "Про території Смарагдової мережі": аналіз документа chernihivregion.travel

Законопроєкт №4461 "Про території Смарагдової мережі": аналіз документа

Маргарита Шевченко

Сума витрат для реалізації положень законопроєкту на найближчі шість років становитиме 800 млн грн

У кінці грудня 2020 року в парламенті зареєстрували законопроєкт №4461 "Про території Смарагдової мережі", а 31 березня його розглянув комітет з питань екологічної політики.

ЕкоПолітика вирішила проаналізувати документ та виокремити його основні положення. Автор законопроєкту — нардепка від "Слуги народу" Юлія Овчинникова.

У пояснювальній записці вказано, що питання управління територіями Смарагдової мережі в Україні на сьогодні не врегульовано. Смарагдова мережа в Україні на сьогодні охоплює близько 8 млн га.

"Додатком XXX до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони в секторі "Охорона природи" передбачені заходи щодо наближення національного законодавства до Директиви № 2009/147/ЄС про збереження диких птахів", — сказано в документі.

Відзначається, що заходи щодо збереження цих територій та управління ними на національному рівні виконуються в межах чинного природоохоронного законодавства і не є достатніми для виконання зобов’язань, визначених додатком ХХХ до Угоди.

"Україна, як Сторона Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція) виконує зобов’язання щодо створення Смарагдової мережі. Станом на сьогодні перелік територій Смарагдової мережі складається з 377 територій площею близько 8 млн га. Ця мережа не є повною і потребує розширення в частині виявлення нових територій для збереження окремих видів і природних оселищ, для яких на біогеографічних семінарах Бернською конвенцією визначено недостатній рівень представленості в мережі запропонованих природоохоронних територій", — вказують автори законопроєкту.

Проєктом Закону передбачено:

  • зміну підходу до управління природоохоронною територією з "охорони" території до "збереження окремих природних оселищ та природної фауни і флори" шляхом планування та реалізації заходів, які необхідні для підтримання або відновлення природних оселищ та популяцій видів природної флори і фауни у сприятливому статусі збереження;
  • встановлення чітких критеріїв відбору територій Смарагдової мережі та визначення переліків видів флори і фауни, типів природних оселищ, для яких визначаються території Смарагдової мережі;
  • функціонування Національного реєстру територій Смарагдової мережі та системи моніторингу статусу збереження типів природних оселищ та видів природної фауни і флори;
  • розроблення планів управління територіями Смарагдової мережі, які включають заходи для збереження кожного пріоритетного виду флори і фауни та природного оселища;
  • впровадження механізму оцінки впливу на територію Смарагдової мережі;
  • створення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони та використання природно-заповідного фонду, екологічної та Смарагдової мереж, збереження біорізноманіття.

Згідно з документом, процедуру ОВД (оцінки впливу на довкілля) на території Смарагдової мережі потрібно обов’язково здійснювати у процесі:

  • затвердження документів державного планування, що підлягають стратегічній екологічній оцінці в порядку та відповідно до Закону України "Про стратегічну екологічну оцінку";
  • здійснення землеустрою на загальнодержавному, регіональному і місцевому рівнях;
  • ухвалення рішень про провадження планованої діяльності, яка може мати негативний вплив на території Смарагдової мережі в порядку та відповідно до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля";
  • планування господарської діяльності в межах територій Смарагдової мережі, яка не підпадає під дію Закону України "Про оцінку впливу на довкілля".

Також у документі вказано, що сума витрат для реалізації положень законопроєкту на найближчі шість років становитиме 800 млн гривень, або 133 млн гривень на рік.

Раніше ЕкоПолітика провела аналіз доопрацьованого законопроєкту "Про промислове забруднення", який нардепи мають повторно розглянути в першому читанні.

Читайте також
Дії росіян в Україні загрожують знищенням 2,9 млн га Смарагдової мережі
Дії росіян в Україні загрожують знищенням 2,9 млн га Смарагдової мережі

Ці території охороняються на загальноєвропейському рівні

Верховна Рада провалила законопроєкт "Про Смарагдову мережу"
Верховна Рада провалила законопроєкт "Про Смарагдову мережу"

В Україні до Смарагдової мережі належить 377 територій площею близько 8 млн га