Порядок денний засідання Комітету з питань екологічної політики на 31 березня shutterstock

Порядок денний засідання Комітету з питань екологічної політики на 31 березня

Маргарита Шевченко

Засідання почнеться о 10:30

Комітет з питань екологічної політики та природокористування у середу, 31 березня, проведе засідання у режимі відеоконференції, на якому розгляну низку законопроєктів.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів головні питання, які заслухає комітет.

№3969 проект закону "Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів" (друге читання). Автор — нардепка від "Слуги народу" Олена Криворучкіна.

Мета документа — затвердження переліку платних послуг, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів.

Завданнями законопроєкту є:

  • законодавче врегулювання питання обов’язковості укладення господарського договору первинними водокористувачами з підприємствами водної галузі, необхідність законодавчого закріплення організації надання платних послуг, пов’язаних із постачанням води юридичним і фізичним особам із меліоративних систем і водних джерел для поливу зрошуваних або зволоження осушених земель, промислових і комунальних потреб, а також поливу городів, садів і богарних земель та наповнення наливних водойм;
  • збереження і відновлення державного майна на стратегічних об’єктах України завдяки наданню платних послуг.

№4259 проект закону "Про внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" щодо регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами (друге читання). Ініціатором став прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Мета документа: створення умов для виконання Україною міжнародних зобов'язань у сфері охорони озонового шару та запобігання зміни клімату, а також адаптації законодавства України до законодавства ЄС про чистоту повітря.

"Закон України "Про охорону атмосферного повітря" передбачає, що підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані відповідно до міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, скорочувати та надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар, а також проводити роботу щодо зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату, проєктом Закону передбачено внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", - сказано в пояснювальній записці.

Запропоноване уточнення спрямоване на адаптацію законодавства України до законодавства ЄС з вимогами Монреальського протоколу, який передбачає зобов’язання України скорочувати та надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, що шкідливо впливають на озоновий шар.

№4461 Проект Закону "Про території Смарагдової мережі". Автор — нардепка від "Слуги народу" Юлія Овчинникова.

№4570 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Червону книгу України" (щодо посилення охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України). Автор — позафракційний нардеп Антон Яценко.

Законопроєкти, до яких Комітет має подати свої пропозиції

  • №0094 Проект Закону про приєднання України до Конвенції про Європейський інститут лісу, внесений президентом України Володимиром Зеленським.
  • №4168 Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів . Автор — нардеп від "Слуги народу" Юрій Кісіль. Та альтернативний №4168-1 авторства нардепа від групи "За майбутнє" Сергія Лабазюка.
  • №4668-1 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства. Автор — нардепка Наталя Королевська.
  • №5015 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг громадянам України, що звертаються за вчиненням консульських дій. Автор — нардеп Валентин Наливайченко.

Та низка інших питань до розгляду. З повним списком ви можете ознайомитись за посиланням.

Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів