Україна зменшить споживання природного газу: Рада зробила перший крок shutterstock

Україна зменшить споживання природного газу: Рада зробила перший крок

Олена Яценьо

Законопроєкт розробили Держенергоефективності спільно з Міненерго

У четвер, 21 жовтня, під час позачергового засідання Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 4527 "Про внесення змін до Закону України "Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу" щодо розвитку високоефективної когенерації".

За ухвалення документа за основу проголосували 282 народних депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Як зазначили в пресслужбі ВРУ, мета законопроєкту – створення умов для розвитку в Україні високоефективної когенерації з дотриманням принципів і положень законодавства Європейського Союзу, що в кінцевому підсумку забезпечить підвищення ефективності використання палива та зменшення споживання природного газу в суспільному виробництві.

Законопроєкт розробили Держенергоефективності спільно з Міненерго для узгодження українського законодавства з європейським у сфері розвитку високоефективної когенерації. Йдеться про імплементацію вимог Директив 2004/8/ЄС та 2012/27/ЄС.

Що передбачає законопроєкт:

– запроваджує принцип сприяння перебудови діючих теплогенеруючих об'єктів у високоефективні установки комбінованого виробництва електричної та теплової енергії;

– пропонує економічні стимули використання високоефективних когенераційних установок на підприємствах незалежно від форми власності та галузевої належності;

– змінює умови кваліфікації когенераційної установки: завдяки комбінованому виробництву енергії вона має забезпечувати економію первинної енергії на рівні щонайменше 10% порівняно з ефективністю окремого виробництва електричної і теплової енергії.

Документ також пропонує внести зміни до статті 1 Закону України "Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу", якими додати нові терміни, а саме: "мікрокогенераційна установка", "дрібномасштабна когенераційна установка", "високоефективна когенерація", "високоефективна когенераційна установка", "гарантія походження електричної енергії, виробленої високоефективною когенераційною установкою" та інші відповідно до їхніх визначень, наведених у Директивах.

Згідно з проєктом, кінцевий споживач може обирати між енергією, виробленою когенераційними установками, та енергією, яка отримана завдяки іншим технологіям.

Встановлюється, що видача гарантії походження енергії є адміністративною послугою.

Окрім того, законопроєкт пропонує встановити термін дії гарантії походження (12 місяців із дня видачі), стандартний обсяг відпущеної в мережу електричної енергії (1МВт·год).

Ведення електронного реєстру гарантій походження енергії, яка вироблена високоефективною когенерацією здійснюватиме центральний орган виконавчої влади у сферах ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива. Це планується робити в порядку та за формою, встановленою Кабінетом міністрів.

Як повідомляла ЕкоПолітика напередодні, Верховна Рада підтримала у другому читанні та загалом законопроєкт № 5464 "Про внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва біометану".

Також парламент ухвалив у другому читанні та загалом законопроєкт № 4507 "Про енергетичну ефективність".

Читайте також
Названі 4 рішення для пришвидшення декарбонізації в США
Названі 4 рішення для пришвидшення декарбонізації в США

Пошук об’єктів ВДЕ супроводжується протидією громади через місцеву естетику, порушення навколишнього середовища і відпочинку

Україна збільшить експорт електрики до ЄС: ENTSO-E дала "зелене світло"
Україна збільшить експорт електрики до ЄС: ENTSO-E дала "зелене світло"

Це великий євроінтеграційний крок для України та можливість для ЄС значно посилити енергетичну безпеку коштом низьковуглецевої електроенергії

У Великій Британії збудували одну з найбільших систем зберігання енергії в Європі
У Великій Британії збудували одну з найбільших систем зберігання енергії в Європі

Влада країни стимулює розвиток подібних проєктів, щоб уникнути масштабних відключень електроенергії, які траплялися в минулому

Данія планує створити "енергетичний" острів у Північному морі
Данія планує створити "енергетичний" острів у Північному морі

Це найбільший будівельний проєкт в історії Данії