Закарпаття на межі сміттєвого колапсу: сміттєзвалища й полігони переповнено на 80-95% shutterstock

Закарпаття на межі сміттєвого колапсу: сміттєзвалища й полігони переповнено на 80-95%

Олена Яценьо

Для розв'язання проблеми потрібно залучити інвестиції

На Закарпатті із 62 сміттєзвалищ майже половина вже не має місця для відходів, а інші заповнені на 85%. Ще два полігони в області заповнено на 80 і 95% відповідно.

Про це розповів начальник обласного відділу поводження з відходами Віталій Ковач у коментарі "Суспільному".

Зокрема, полігон для захоронення сміття в селі Барвінок Ужгородського району має площу 3,7 га. За даними видання, це єдине місце, куди привозять сміття жителі Ужгородської громади.

Прессекретарка Ужгородської міськради Алла Кохан повідомила, що нині цей полігон заповнено на 95%. Водночас на його експлуатацію цього року з міського бюджету виділили 740 тис. грн.

Сміття на цей полігон вивозить з Ужгорода компанія "АВЕ". За словами його директорки Наталії Якубик, упродовж 10 місяців цього року працівники вивезли на захоронення майже 180 тис. куб. м відходів.

Водночас додала вона, приблизно 10% усіх відходів жителі сортують. "Відсортоване сміття забирається іншим типом машин. Тут на місці ще його пересортовуємо. Сортуємо за кольорами. Пресуємо й відправляємо на перероблення", — зазначила Якубик.

Також директорка компанії "АВЕ" сказала, що нині на рівні області (облдержадміністрації) порушується питання щодо нового полігону чи нового сортувального й переробного заводу.

Ще один полігон твердих побутових відходів у Закарпатській області розташований у селі Верхній Коропець Мукачівського району. Відповідно, привозять сміття з Мукачева й району.

Його площа — 12,5 га. За словами директорки Мукачівського комунального підприємства "Чисте місто" Душки Масалової, цей сміттєвий полігон заповнено на 80%.

"У нашому місті один полігон твердих побутових відходів, який експлуатується з вересня 2008 року терміном експлуатації 16, 5 років. На даний час він ще не використав свій ресурс. У нас на полігоні є автомобільна вага: приймаємо відходи зважуванням, заїжджає спеціальна машина. Приблизно добова норма приймання і захоронення виходить 140 т, за місяць – 3,5-4 тис. т, а протягом року — приблизно 47-48 тис. т", — розповіла директорка комунального підприємства.

За її словами, поки не шукали ділянок для нового полігону. "Немає такого, щоб підшукувати інший полігон, тому що термін експлуатації ще не спливає і полігон не переповнений, нам надають послуги компактори для ущільнення відходів, тому ще буде продовження терміну на декілька років після закінчення терміну його експлуатації", — зазначила Масалова.

Начальник обласного відділу поводження з відходами Закарпатської ОДА Віталій Ковач наголосив, що для розв'язання проблеми потрібно залучити інвестиції для створення сміттєсортувальних ліній і сміттєпереробних заводів.

"Нині в нас розробляється план управління відходів, ми комунікуємо з територіальними громадами, надали їм опитувальник для написання цього плану, поки що тільки 50% надали нам відповіді на цей опитувальник", — розповів Ковч.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в українському перекладі з'явився документальний фільм про забруднену річку Тису та проблему відходів на Закарпатті.

Нагадаємо, що жителька Ужгорода Ксенія Шокіна організувала станцію сортування відходів у підвалі багатоквартирного будинку.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена