Мешканка Ужгорода відкрила сортувальну станцію в підвалі багатоповерхівки. Відео shutterstock

Мешканка Ужгорода відкрила сортувальну станцію в підвалі багатоповерхівки. Відео

На виручені кошти вдалося облагородити територію навколо будинку

Мешканка Ужгорода Ксенія Шокіна організувала станцію сортування відходів у підвалі багатоквартирного будинку.

Про це йдеться в сюжеті 21 каналу.

Як зазначається, впродовж тривалого часу Ксенію хвилювало питання утилізації сміття. Вдома дівчина давно сортувала відходи, однак місця в квартирі було недостатньо для повноцінного сортування.

На створення сортувальної станції у підвалі ужгородку надихнув телесюжет про аналогічний пункт, організований одним з київських ОСББ. Сусіди підтримали ідею Ксенії. В липні 2020 року в підвалі будинку почали сортувати вторсировину, а вже у вересні вперше її вивезли.

Загалом за понад рік на сортувальні зібрали понад 1,5 тонни вторсировини. З них – 200 кг пластику. Сума виручених коштів склала 1714 гривень, на які сусіди придбали та встановили біля будинку дві нових лавки.

"Хотілося б, щоб ця справа (збір вторсировини – прим. ЕкоПолітики) була більш прибутковою, бо наразі вона такою не є. Але за рік сортування ціни на вторсировину помітно виросли. І це мотивує людей сортувати більше. Я вирішила поставити лавки, хотіла зробити щось видиме. Питала думку сусідів", – розповіла Шокіна.

За її словами, допомагають у справі небайдужі сусіди, які, бачачи на вулиці перехожих зі сміттям, скеровують їх на сортувальну станцію.

"Вони фактично привчили людей, розповіли, що ми сортуємо. І люди вже знають, куди сміття нести", – наголосила Ксенія.

"Бачу, що людина несе пляшки, картон – стараюся її повернути, показую місце, куди покласти, і пояснюю, для чого це робити. Не заради грошей, а для того, щоб сміттєзвалище ставало дедалі меншим", – пояснила мешканка будинку Віра Куцик.

Як зазначають, згаданий будинок є чи не єдиним в Ужгороді, де сортують сміття у значних обсягах.

"Це єдине ОСББ в місті і, можливо, навіть в області, яке сортує стільки позицій та фракцій. А ми в свою чергу в них цю вторсировину купуємо", – розповів керівник станції заготівлі вторсировини Руслан Шварц.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що у Дніпрі жителі багатоповерхівки відкрили власний пункт прийому побутових відходів.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена