Заборона пластикових пакетів: бізнес закликав владу врахувати зауваження до закону shutterstock

Заборона пластикових пакетів: бізнес закликав владу врахувати зауваження до закону

Олекса Франко

Галузь рециклінгу тільки починає зароджуватися в Україні та потребує державної підтримки, наголошують в EBA

Європейська бізнес-асоціація (EBA) підтримала ухвалення Закону України № 2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", але водночас закликала Верховну Раду врахувати низку зауважень і пропозицій під час подальшого впровадження цієї ініціативи.

Зокрема, бізнес-спільнота звернулася до президента України із проханням доопрацювати документ, повідомляє пресслужба Асоціації.

У пресслужбі зазначили, що експерти Асоціації пропонували внести до проєкту закону положення щодо можливості й надалі використовувати в роздрібній торгівлі, сфері громадського харчування та послуг пакети з переробленого пластику, оскільки галузь рециклінгу тільки починає зароджуватися в Україні та потребує державної підтримки.

"Важливо сприяти розвитку галузі з переробки та виробництва продукції з переробленої сировини, наприклад пластикових пакетів, а не вводити заборону на їх використання. Тож Асоціація пропонувала не поширювати заборону на пакети з рецикльованого пластику, з вмістом вторинної сировини не менш ніж 50%", – йдеться в повідомленні.

Наголошують, що в країні нині ще є гостра потреба розроблення рамкового законодавства щодо поводження з відходами, без якого питання утилізації, спалювання, захоронення є відкритими.

Окрім того, не було враховано пропозиції Асоціації щодо важливості реалістичних перехідних періодів набрання чинності новими вимогами. Зокрема, представники бізнесу пропонували передбачити більш тривалий перехідний період, який дав би змогу і сфері торгівлі, і галузі виробництва пластикових пакетів адаптуватись і менш болісно перейти до виконання нових вимог. Водночас положення Закону нині передбачають, що заборона на використання пластикових пакетів набере чинності через 9 місяців, що, на думку бізнесу, є недостатнім. В Асоціації вважають, що необхідним є подовження терміну набуття чинності законопроєкту до 1,5 року, оскільки обрання підрядника, який постачатиме пакети з новими вимогами та відповідним маркуванням можливо на основі проведення тендерів та з урахуванням підзаконних актів тощо.

Також у представників бізнесу залишається багато запитань про те, як саме буде контролюватися виконання норм нового Закону. У компаній-членів Асоціації є побоювання, що використання пластикових пакетів буде під забороною тільки в організованих магазинах і супермаркетах, але не контролюватиметься під час здійснення стихійної торгівлі на ринках.

Особливе занепокоєння викликає впровадження біорозкладних пакетів, які за умов браку роздільного збору, сортування та системи компостування в Україні фактично створюють новий вид відходів, які можна буде утилізувати тільки шляхом високотемпературного спалювання. У гіршому ж випадку це пакування опиниться на полігонах.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, голова міської екологічної комісії Кам’янського Олександр Лукашов вказав на огріхи рішення Верховної Ради про обмеження розповсюдження поліетиленових пакетів. За його словами, законопроєкт хоч і сприятиме в захисті довкілля, але водночас створить додаткове навантаження на торговельні мережі.

Читайте також
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%

В деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13-15 разів

З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети
З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети

Поширення біорозкладних пакетів сприятиме розвитку компостування в Україні

Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя
Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя

Збір у біорозкладних пакетах полегшує і здешевлює вивіз органічних відходів

Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото
Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото

Нові пакети складаються з матеріалу, який схожий на одноразові маски та одноразові простирадла для косметичних та медичних кабінетів