За останні два роки не зроблено нічого суттєвого для екологічного бізнесу, — нардепка

За останні два роки не зроблено нічого суттєвого для екологічного бізнесу, — нардепка

Олена Яценьо

На думку Мезенцевої, екобізнесу потрібна державна підтримка, виражена в податках

Ініціаторка законопроєкту про впровадження податкових пільг для екологічних підприємств Марія Мезенцева заявила, що за останні два роки не було зроблено нічого суттєвого для бізнесу, який намагається просувати екологічні стандарти.

Таку думку народна депутатка й голова міжфракційного депутатського об’єднання "Беззайве" Марія Мезенцева висловила в інтерв'ю УНІАН.

З позитивних нововведень для бізнесу вона назвала тільки інвестняні, оподаткування IT-сектору та доступні кредити 5-7-9. "Треба запроваджувати щось більш помітне та корисне", — сказала нардепка.

Зазначимо, що на початку лютого у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 6544 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо модернізації державної політики в напрямі досягнення Цілей сталого розвитку та стимулювання впровадження раціональної моделі споживання природних ресурсів і продукції".

Мета документа — стимулювати громадян і бізнес раціонально використовувати національні природні ресурси, зокрема, за допомогою переходу до екологічного безвідходного виробництва, сортування сміття та популяризації використання природних джерел енергії – сонця, вітру та води. Мотивувати до цього хочуть за допомогою впровадження податкових пільг для екологічних підприємств.

На думку Мезенцевої, екологічному бізнесу потрібна державна підтримка, яку має бути виражено саме в податках. Нардепка зазначила, що прихильники законопроєкту будуть готуватися до опору податкового комітету.

"З Мінфіном у нас постійні тертя через це, але ми дотримуємося адекватної філософії та керуємося прикладами наших західних сусідів. Я особисто впевнена зі своїми колегами, які підтримують цей законопроєкт, що без пільг для бізнесу рухатися буде важко", – наголосила нардепка.

За її словами, в Україні вже немало підприємств: від виготовлення одежі до харчових продуктів, – які намагаються просувати екологічні стандарти. Тому, переконана вона, бізнес буде тільки за.

"У мене на окрузі майже 80 % податків – це збори з фізичних осіб-підприємців. Це маленькі крамнички. Деякі роблять, наприклад, екохутро. Я зараз ношу шубу з такого екологічного хутра. Мені кажуть: "Яка в тебе класна шуба, мабуть, це ж не екологічно". А я їм відповідаю: "Це абсолютно екологічна річ, харківський бренд, який треба підтримувати". Якщо ми будемо підтримувати таких підприємців, то в нас стане більше відповідальних, екологічних бізнесів, це покращить нашу екологічну ситуацію, і ми станемо успішним кейсом для усього світу", – запевнила Мезенцева.

Як пояснила нардепка, законопроєкт № 6544 не запроваджує певних ставок одразу, а пропонує відповідним органам державної влади впроваджувати надалі такі речі. За її оцінками, це має бути здійснено вже у 2022 році.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українці можуть отримати газифікатори на трісці за програмою кредитів "5-7-9".

Читайте також
В Україні порушили питання високих податків для заповідників
В Україні порушили питання високих податків для заповідників

Деякі нацпарки вже заборгували мільйони гривень

В ЄС хочуть отримати €140 млрд завдяки дорогим нафті та газу
В ЄС хочуть отримати €140 млрд завдяки дорогим нафті та газу

Компанії отримали величезний прибуток, оскільки їхні доходи пов’язані з ціною на дорогу нафту та газ

Міндовкілля хоче підвищити податок на сміття
Міндовкілля хоче підвищити податок на сміття

Вивозити відходи на полігони буде значно дорожче, ніж сортувати та утилізовувати на переробних заводах

ЄС чекає від України у 2024 році ухвалення нового законопроєкту про екоконтроль
ЄС чекає від України у 2024 році ухвалення нового законопроєкту про екоконтроль

Захист навколишнього середовища – це одна з основних функцій держави