За підпал трави житель Тернопільщини заплатить 175 тисяч гривень штрафу shutterstock

За підпал трави житель Тернопільщини заплатить 175 тисяч гривень штрафу

Олена Яценьо

Чоловік спалював сміття поблизу лісу

Жителя міста Шумськ у Тернопільській області зобов'язали сплатити штраф у розмірі 175 тисяч гривень за шкоду, яку він завдав лісу внаслідок спалювання трави.

Про це повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції України у Facebook.

Інцидент стався 4 травня 2021 року. Чоловік спалював бадилля на своєму городі поблизу лісового масиву. Через сильні пориви вітру вогонь поширився сухою травою та перекинувся на ліс.

Так полум'я знищило 0,15 гектара рослинності та пошкодило стовбури дерев. Зокрема, вогонь обпалив 94 сосни Шумського комунального спеціалізованого лісогосподарського та мисливського підприємства "Волинь".

Рятувальникам, лісівникам і місцевим жителям довелося боротися з вогнем понад годину. Згодом знайшли самого палія – ним виявився 62-річний шумчанин.

Факт пошкодження дерев зафіксували працівники Державної екологічної інспекції у Тернопільській області під час планової перевірки.

Кременецька місцева прокуратура Тернопільської області підтримала публічне звинувачення щодо чоловіка, який "спричинив пожежу в лісі, спалюючи сміття", а також подала позов про відшкодування ним завданих збитків.

Шумський районний суд визнав обвинуваченого винним в інкримінованому злочині (ч. 1 ст. 245 Кримінального кодексу) й призначив йому покарання у вигляді двох років обмеження волі з випробувальним терміном на один рік.

"Також задоволено позов прокурора про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням на суму понад 175 тисяч гривень", – йдеться в повідомленні пресслужби Тернопільської обласної прокуратури.

Раніше ЕкоПолітика писала, що у Львівській області восьмирічний хлопчик разом із батьками на полі кинувся гасити пожежу сухої трави. На полі були й дорослі, але ніхто з них не звернув уваги на пожежу.

Нагадаємо також, що на Дніпропетровщині з паліями трави боролися за допомогою рейдів.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків