За осінь у рамках "Зеленої країни" висадили на 40% більше дерев, ніж планували Shutterstock

За осінь у рамках "Зеленої країни" висадили на 40% більше дерев, ніж планували

Катерина Бєлоусова

Боруховський зазначив, що лише створені у правильних місцях ліси допоможуть у боротьбі з кліматичною кризою та збережуть довкілля

Протягом осінньої компанії “Зелена країна” висадила 57 млн. дерев, що на 40% більше ніж планувалось, завдяки сприятливій погоді. З них майже 7 мільйонів будуть рости на землях територіальних громад.

Про це заявив перший заступник міністра Міндовкілля Богдан Боруховський під час прес-конференції в Укрінформі, яку проводили разом з Головою Держлісагентства Юрієм Болоховцем з приводу ініціативи, повідомляє Міндовкілля.

Цієї осені завдяки сприятливим погодним умовам вдалося висадили більше дерев, ніж планували. Сьогодні вже висаджено майже 58 мільйонів сіянців, з яких 6,6 млн – на землях територіальних громад.

“Аби правильно та успішно реалізувати програму “Зелена країна”, ми у Міндовкіллі активно долучалися до розробки законопроєкту про збереження лісів № 5650, розпочали ідентифікацію самозаліснених та придатних для лісорозведення ділянок і процедуру передачі їх до лісгоспів, створили робочі групи з визначення ділянок, де варто садити ліс, а де ні. Адже ми чітко розуміємо, що лише створені у правильних місцях ліси допоможуть у боротьбі з кліматичною кризою та деградацією грунтів, зберігатимуть водні ресурси та середовища існування безлічі рослин і тварин”, – акцентував Боруховський.

Найбільше дерев висаджено на Житомирщині – 14,2 млн сіянців. На другому місці по темпах висадки Волинь – 5 млн, а на третьому місці Київщина – майже 4,5 млн сіянців. 

"Чи вдасться нам висадити 1 мільярд дерев за три роки? Звичайно, так. Не дивуйтеся, що зараз програма виконана на 6 %. Ліс висаджується не лінійно, а за правилами вегетаційних сезонів. Найбільш сприятливим часом для цього є весна. Менш сприятливою порою року є осінь. Влітку та зимою ліс не висаджується. Наш графік висадки матиме чітко виражені піки, які будуть співпадати із веснами", – підкреслив Болоховець. 

На сайті програми деталізовані всі місця висадки по областях, а також відображені всі, хто бере участь у реалізації проєкту.

Щоб забезпечити програму сіянцями у Львові вже запрацював сучасний насіннєво-селекційний центр, який за рік випускатиме 3 млн рослин із закритою кореневою системою. У грудні такий центр запрацює на Донеччині. Загалом планується відкриття таких заводів у Київській, Житомирській, Кіровоградській, Сумській, Чернігівській, Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

Нагадаємо, екоактивісти розкритикували мільярд дерев від президента Зеленського і пояснили, чому буде більше шкоди.

Читайте також
В Україні висадили понад 100 мільйонів нових дерев: де найбільше
В Україні висадили понад 100 мільйонів нових дерев: де найбільше

В рамках екопрограми вже висаджено 343 038 393 дерев

На Волині переселенці долучилися до висадки лісу в межах програми Зеленського. Фото
На Волині переселенці долучилися до висадки лісу в межах програми Зеленського. Фото

Дерева висадили на території "Любешівського ЛМГ" та "Колківського ЛГ"

“Зелена країна” висадила 46,5 мільйона дерев за 2 місяці
“Зелена країна” висадила 46,5 мільйона дерев за 2 місяці

Долучитися до акції та посадити дерево може кожен бажаючий