Екоактивісти розкритикували мільярд дерев від Зеленського і пояснили, чому буде більше шкоди shutterstock

Екоактивісти розкритикували мільярд дерев від Зеленського і пояснили, чому буде більше шкоди

Катерина Бєлоусова

Програма несе загрозу степам і лукам України

“Зелена країна” висадила 55 мільйонів дерева там, де вони знищують інші біосистеми, або там, де їх і так мали б посадити лісники.

Про неефективність програми та її шкоду для степів та луків повідомляє Українська Природоохоронна Група - UNCG у Facebook.

Природоохоронці пояснюють, що з точки зору охорони довкілля та боротьби зі зміною клімату, висадка дерев є чи не найменш ефективним засобом

“Але мільярд дерев в Україні став не просто беззмістовним. Він перетворився на обман і пряме знищення природи”, – сказано в публікації.

Такі висновки екоактивісти зробили через географію нових посадок.

Адже ліси висаджують на місці рубок, де лісники і так мають їх висаджувати. Тобто на місці зрубаних дерев вони саджають садженці, доглядають за ними, а через певний час – вирубують і цикл повторюється знову. 

“Чому так виходить? Бо для висадки нових дерев потрібна земля. Земля, яку тільки нещодавно держава роздала у комунальну власність. Забирати її назад – болісно й важко. Набагато простіше просто рахувати дерева на рубках як "нові"”, – зазначає UNCG.

Однак чимало дерев висаджують і на інших ділянках – степових балках, лісових галявинах, прибережних луках, якщо такі передані лісгоспам. Тобто там, де їм не місце.

“Такі "нові" дерева не лише знищують залишки українських луків та степів. Вони ще й призводять до викидів парникових газів – бо розорані степи та луки перестають утримувати вуглець у ґрунтах”, – пояснюють природоохоронці.

Вони призивають владу домовитися з ОТГ і взяти для заліснення землі, де дійсно колись був ліс, охороняти вже існуючі дерева, припинити вирубку та забудову.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ініціатива президента Зеленського щодо збільшення площі лісів на 1 мільйон гектарів містить ризики для природи багатьох регіонів України.

Читайте також
В Україні висадили понад 100 мільйонів нових дерев: де найбільше
В Україні висадили понад 100 мільйонів нових дерев: де найбільше

В рамках екопрограми вже висаджено 343 038 393 дерев

На Волині переселенці долучилися до висадки лісу в межах програми Зеленського. Фото
На Волині переселенці долучилися до висадки лісу в межах програми Зеленського. Фото

Дерева висадили на території "Любешівського ЛМГ" та "Колківського ЛГ"

За осінь у рамках "Зеленої країни" висадили на 40% більше дерев, ніж планували
За осінь у рамках "Зеленої країни" висадили на 40% більше дерев, ніж планували

Боруховський зазначив, що лише створені у правильних місцях ліси допоможуть у боротьбі з кліматичною кризою та збережуть довкілля

“Зелена країна” висадила 46,5 мільйона дерев за 2 місяці
“Зелена країна” висадила 46,5 мільйона дерев за 2 місяці

Долучитися до акції та посадити дерево може кожен бажаючий