З'явився список країн — найбільших забруднювачів за викидами СО2: Україна не потрапила в рейтинг Shutterstock

З'явився список країн — найбільших забруднювачів за викидами СО2: Україна не потрапила в рейтинг

Україна не потрапила в рейтинг, оскільки не може зрівнятися за кількістю викидів із найбільшими країнами-забруднювачами

Аналітичне агентство Bloomberg проаналізувало кількість викидів СО2 в різних країнах світу і склало список найбільших забруднювачів атмосфери.

Рейтинг опубліковано на сайті видання. Прикметно, що на початку списку розмістилися найбагатші й нафтовидобувні країни.

По 17,6 тонн вуглекислого газу на душу населення "виробляють" США та Саудівська Аравія, 15,7 тонн — Канада, 14,9 — Австралія. Росія посіла 8 місце: 9,8 тонн викидів CO2 на душу населення в рік. Китай, з усією своєю промисловістю, виробляє 6,4 тонни викидів на душу населення в рік.

Водночас Франція, Польща і Великобританія в середньому виробляють близько 7-8 метричних тонн вуглецю на одного громадянина.

"Хоча країни Європейського Союзу були лідерами в русі до поновлюваних і чистих джерел енергії, багато хто з них має одні з найвищих показників викидів вуглецю на душу населення у світі. Легкий доступ до продуктів, що виділяють вуглець, таких як автомобілі, і використання пластмас також робить Канаду і США одними з найбільших забруднювачів довкілля країн поряд із Саудівською Аравією. Нові дані свідчать, що швидка модернізація Китаю привела країну до того, що вона потрапила в список найбільших забруднювачів", — сказано в матеріалі.

Bloomberg

Україна не потрапила в рейтинг, оскільки не може зрівнятися за кількістю викидів із найбільшими країнами-забруднювачами. В останні роки українська влада публічно декларує амбітні цілі щодо скорочення викидів у межах НВВ2, але це не коректно, оскільки наша країна й не входить до найбільших забруднювачів. Безперечно, Україна зобов'язана зробити внесок у глобальну стратегію щодо скорочення викидів, але перед собою потрібно ставити реалістичні цілі з урахуванням реальних можливостей промисловості.

Як повідомляла ЕкоПолітика, за останні п'ять років ціна на викиди СО2 в ЄС зросла увосьмеро. Зокрема, історичний максимум — 40 євро/т СО2 — зафіксовано в лютому 2021 року. Уже у 2050-му ціна на європейському ринку може зрости до 120 євро/т СО2.

Читайте також
Німеччина змінює два фундаментальних принципи схеми субсидування ВДЕ
Німеччина змінює два фундаментальних принципи схеми субсидування ВДЕ

Також вже є деталізований план будівництва резервних електростанцій

Країни ЄС йдуть у "хибному напрямку" при зниженні рівня вуглекислого газу, – ECNO
Країни ЄС йдуть у "хибному напрямку" при зниженні рівня вуглекислого газу, – ECNO

Аналітики впевнені, що для досягнення кліматичної мети зі скорочення викидів парникових газів потрібно подвоїти інвестиції у заходи “зеленого переходу”

Данія запроваджує перший у Європі податок на викиди СО2 у сільському господарстві
Данія запроваджує перший у Європі податок на викиди СО2 у сільському господарстві

Фермери будуть зобов’язані його сплачувати, починаючи з 2023 року