Через 30 років ціна на викиди СО2 у Європі може зрости втричі, — прогноз dreamstime.com

Через 30 років ціна на викиди СО2 у Європі може зрости втричі, — прогноз

Раніше в ЄС показали інфографіку зі сплати екоподатку у 2020 році

За останні п’ять років ціна на викиди СО2 у ЄС-28 зросла увосьмеро. Зокрема, історичний максимум – 40 євро/т СО2 – зафіксовано в лютому 2021 року. Уже в 2050-му ціна на європейському ринку зросте до 120 євро/т СО2.

Про це йдеться в публікації ГО "Біоенергетична асоціація України" у Facebook.

"За останніми прогнозами EU Science Hub - Joint Research Centre, найбільш авторитетної дослідницької групи, що надає наукову підтримку керівним органам ЄС-28 для ухвалення політичних рішень, ціна на EUA у 2050 році зросте до 120 євро/т СО2", – сказано в повідомленні.

Це супроводжуватиметься одночасним скороченням викидів парникових газів у ЄС – у понад тричі від рівня 2008 року. Схожий прогноз щодо ціни та скорочень викидів дає і Енергетичне співтовариство, учасницею якого є Україна.

Також у ЄС готується до затвердження (у 2021-2022 рр.) ще один механізм монетизації СО2 – так званий Carbon Border Adjustment Mechanism. Ним запровадиться додатковий податок на товари "брудного" імпорту з країн, у яких немає або нижчий за ЄС рівень податку на СО2 чи ціни на скорочення викидів у межах системи торгівлі.

Як зазначають у UABIO, після запровадження цього механізму значна різниця в ціні на СО2 між Україною та ЄС-28 призведе до того, що українська промисловість, на 50-60% орієнтована на експорт до ЄС, буде вимушена платити цей податок у повному обсязі.

Нагадаємо також, що в Україні нині діє один з інструментів монетизації СО2 – вуглецевий податок на рівні 0,3 євро/т СО2. Це в 130 разів нижче за поточну ціну СО2 на європейському ринку, наголосили в UABIO. Утім, зазначимо, що до податку в ЄС внесено й транспортні видатки, тоді як в Україні – ні.

У "Біоенергетичній асоціації" переконані, що цей механізм потребує серйозного доопрацювання. Наприклад, вуглецевий податок в Україні платять установки, які не викидають, а скорочують викиди СО2, – біомаса та біогаз.

Щодо іншого механізму монетизації СО2, а саме Української системи торгівлі викидами (UA ETS), то з 1 січня 2021 року її впровадили для великих установок поки що в частині моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Такі елементи системи торгівлі, як ціна на 1 т СО2, план розподілу викидів, ринкові механізми торгівлі між установками, платформа (біржа) для торгівлі в межах UA ETS, поки що не визначено.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в ЄС показали інфографіку зі сплати екоподатку у 2020 році. Найвищі ставки в Болгарії та Греції, а найнижчі – у Німеччині й Люксембурзі. Водночас надходження від екологічного податку в Європейському Союзі за 2019 рік становили €330,6 млрд, що відповідає 2,4% ВВП.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані