З готелів Європи можуть зникнути мініпляшечки з шампунями Shutterstock

З готелів Європи можуть зникнути мініпляшечки з шампунями

Катерина Бєлоусова

Також планується заборона одноразової упаковки для напоїв, їжі, фруктів та овочів

Єврокомісія запропонувала заборонити використання мініатюрних пляшок з шампунями, лосьйонами, гелями для душу тощо в готелях Європи для скорочення пластикових відходів.

Щороку кожна європейська країна виробляє майже 180 кілограмів пластикових відходів, а у 2023 році, як очікується, їхня кількість збільшиться на 46%, повідомляє SchengenVisaInfo.com.

В матеріалі підкреслили, що готелі тепер повинні використовувати багаторазові пляшки, або гостям доведеться приносити таку продукцію з собою.

Зазначається, що  упаковка є одним з основних видів використання пластикових матеріалів, оскільки 40% пластику та 50% паперу, які використовуються в ЄС, йдуть на упаковку.

“Нові зміни спрямовані на те, щоб зупинити збільшення відходів, а також заохотити споживачів вибирати багаторазову упаковку та зменшити надмірну упаковку”, – пояснили автори.

Вони наголосили, що цей крок є частиною Плану дій із циркулярної економіки Європейської “зеленої” угоди, який має намір зробити екологічні продукти доступними та новою нормою, а упаковку – придатною для переробки протягом наступних 8 років. 

В матеріалі підкреслили, що постачальники послуг у різних галузях планують пропонувати певну кількість своїх продуктів у вигляді альтернатив багаторазового використання, щоб заохотити повторне використання упаковки. Зокрема це стосуватиметься засобів електронної комерції або напої на винос.

Окрім того, планується заборона одноразової упаковки для:

  • напоїв і їжі;
  • фруктів і овочів;
  • мініатюрного туалетного приладдя в готелях.

"Для галузі вони створять нові можливості для бізнесу, особливо для невеликих компаній, зменшать потребу в первинних матеріалах, підвищать потужність Європи з переробки, а також зроблять Європу менш залежною від первинних ресурсів і зовнішніх постачальників. Вони виведуть пакувальний сектор на шлях кліматичної нейтральності до 2050 року", — йдеться в звіті Єврокомісії.

Зазначається, що цю пропозицію обговорять в Європарламенті та Раді ЄС, перш ніж вона буде вона реалізована.

Нагадаємо, звіт екологічної групи Oceana показав, що найбільша у світі інтернет-компанія Amazon у 2021 році створила понад 97 мільйонів кілограмів пластикових відходів упаковки, якими можна огорнути Землю понад 800 разів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, глобальний ринок упаковки без відходів оцінюється в $1431,93 млн у 2021 році та, як очікується, буде зростати на рівні 9,4% протягом прогнозованого періоду (2021-2028) і досягне $2415,9 млн.

Читайте також
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року
В ЄС планують заборонити одноразову пластикову упаковку до 2030 року

У 2021 році в ЄС кількість відходів упаковки зросла до 84 мільйонів тонн

Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”
Екокомітет розгляне законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”

Європейський досвід показав, що відходи упаковки потребують окремого регулювання

Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити
Вінничани зможуть віддати на переробку пластикові плівки: куди приносити

Плівку можна приносити за адресою вул. Лук’яненка (Ватутіна), 19

Для батончиків Mars змінили звичне пакування
Для батончиків Mars змінили звичне пакування

Поточна пластикова упаковка Mars не підлягає вторинній переробці. Вона не розкладається, а лише розпадається на дрібні частинки, що забруднюють ґрунти та воду