З 2022 року в Україні звільнять від ПДВ ввезення електромобілів: опубліковано закон Сьогодні

З 2022 року в Україні звільнять від ПДВ ввезення електромобілів: опубліковано закон

Олена Яценьо

Передбачено низку пільг для стимулювання виробництва електротранспорту

З 1 січня 2022 року ввезення електромобілів звільнять від обкладення податком на додану вартість (ПДВ), а також введуть інші преференції для стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні.

Про це йдеться у прикінцевих і перехідних положеннях відповідних законів, які опублікували в п'ятницю, 13 серпня, у газеті "Голос України" — офіційному виданні Верховної Ради.

Зокрема, було оприлюднено тексти законодавчих актів “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні” №1660-ІХ та “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні” №1661-ІХ, які президент Володимир Зеленський підписав 11 серпня. Обидва документи наберуть чинності 1 січня 2022 року.

Мета обох законів — стимулювання розвитку виробництва в Україні електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, що дасть можливість через включення до ланцюгів доданої вартості світових автовиробників створити нові робочі місця і збільшити частку автовиробництва і суміжних галузей у ВВП країни. Документи передбачають створення сприятливих умов для залучення інвестицій у виробництво електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, а також стимулювання попиту на автобуси, легкові та вантажні автомобілі, які оснащено суто електричними двигунами. Окрім того, на меті законів —  збільшення частки транспортних засобів із двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, які працюють тільки на стислому або зрідженому метані або біогазі.

Для досягнення мети законодавчих ініціатив передбачено низку пільг.

Тимчасово, до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України нових транспортних засобів (зокрема, вироблених в Україні), оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють суто на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі.

Водночас до 1 січня 2031 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту товарів, що ввозяться підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів.

Також до 1 січня 2031 року товари, що ввозяться на митну територію України підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів, звільняються від оподаткування ввізним митом, якщо вони ввозяться підприємствами для власного виробництва.

Окрім того, до 31 грудня 2035 року звільняється від оподаткування прибуток підприємств, що виробляють електротранспорт, а також електродвигуни, акумулятори та зарядні пристрої до них — за умови спрямування вивільнених коштів на науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи в галузі електротранспорту та впровадження новітніх технологій.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президент Володимир Зеленський спростив розмитнення "євроблях". Глава держави підписав закони про внесення змін до Податкового та Митного кодексів щодо пільгового розмитнення автомобілів на європейських номерах.

Нагадаємо також, що Міністерство інфраструктури висунуло ідею поетапної заборони на ввезення і першу держреєстрацію в Україні автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння, зокрема вироблених в Україні.

Додамо, що в найближчі два роки в Києві з’являться перші електричні автобуси на маршрутах громадського транспорту.

Читайте також
Продажі електромобілів у 2024 році можуть сягнути нового рекорду
Продажі електромобілів у 2024 році можуть сягнути нового рекорду

Більше ніж кожний п'ятий автомобіль, проданий у світі, буде електричним

В Україні удвічі зріс попит на електромобілі
В Україні удвічі зріс попит на електромобілі

Стало відомо, скільки електромобілів купили українці у березні

У США розробили нові екологічні правила для авторинку
У США розробили нові екологічні правила для авторинку

У 2023 році електромобілі склали менш як 8% усіх продажів нових автомобілів у США

У 2023 році світові продажі електромобілів зросли на 31% – дослідження
У 2023 році світові продажі електромобілів зросли на 31% – дослідження

Очікується, що у 2024 році глобальне зростання продажів електромобілів сягне 25-30%