YASNO планує спрямувати 1 млрд грн інвеcтицій в енергоефективність banker.ua

YASNO планує спрямувати 1 млрд грн інвеcтицій в енергоефективність

Олена Яценьо

Банки можуть долучитися до реалізації енергоефективних проєктів через механізм енергосервісу

Постачальник електроенергії, газу та енергоефективних рішень YASNO планує впродовж наступних п'яти років інвестувати близько 1 млрд грн в енергоефективні проєкти української промисловості.

Про це розповіла директорка з економіки та фінансів D.Solutions (бренд YASNO) Тетяна Грязнова в інтерв'ю журналу Banker.ua.

За її словами, "зелені" банки, які активно нарощують портфелі кліматичних інвестицій, можуть долучитися до реалізації проєктів YASNO через механізм енергосервісу, уникнувши при цьому фінансових ризиків.

Механізм енергосервісу передбачає, що енергосервісна компанія (ЕСКО) фінансує та виконує "під ключ" енергоефективний проєкт, гарантуючи досягнення певного рівня економії для підприємства-клієнта. Повернення інвестицій відбувається тільки коштом частини зекономлених грошей.

Директорка з економіки та фінансів D.Solutions розповіла, що за п'ять років YASNO реалізував через механізм енергосервісу понад 90 енергоефективних проєктів із досягнутою економією від 25 до 90% енергоресурсів. Підприємства-клієнти заощаджують до 170 млн кВт·год, або 350 млн грн вартості електроенергії, газу та тепла на рік. Еквівалент скорочення енерговитрат становить 150 тис. тонн СО2 на рік. Усі проєкти YASNO фінансує коштом власних ресурсів.

"Один із найбільших факторів, що стримує розвиток ринку енергосервісу, – це обмеженість доступу до фінансових ресурсів. Водночас актуальні зміни в законодавстві ЄС та рух України до енергонезалежності вимагають від нас масштабувати свою діяльність. Ми запрошуємо банки співпрацювати в цьому напрямі. Україна є членом Європейського енергетичного співтовариства, і стратегії великих іноземних банків із дочірніми структурами в нашій країні спрямовані на те, щоб стимулювати масштабні проєкти з енергоефективності", – зазначила Грязнова.

За її словами, можливі кілька напрямів співпраці енергосервісної компанії з банками. Найпростіший – це рефінансування вже реалізованих проєктів. У портфель чинних енергосервісних контрактів YASNO проінвестовано більш як 550 млн грн, які принесуть близько 2 млрд грн грошового потоку протягом найближчих трьох років.

Ще один варіант – це портфельне фінансування проєктів із певними характеристиками. Тобто банки можуть зацікавитися інвестуванням у певну галузь, регіон або компанію. YASNO може підібрати портфель проєктів для фінансування банком залежно від заданих параметрів, наприклад із певною прибутковістю. Також можлива індивідуальна участь у фінансуванні якогось знакового енергосервісного проєкту.

Як писала ЕкоПолітика раніше, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України представило Net Energy Metering – механізм підтримки підприємств у переході на використання "зеленої" енергії.

Нагадаємо також, що 24 липня 2021 року Фонд енергоефективності відсвяткував триріччя з початку своєї діяльності та підбив підсумки роботи.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"

У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації
У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації

Київ та NEFCO співпрацюють з 2014 року та разом реалізували десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації