Фонд енергоефективності відзначив третю річницю роботи: підбито підсумки eefund.org.ua

Фонд енергоефективності відзначив третю річницю роботи: підбито підсумки

Олена Яценьо

Розповіли про основні досягнення за цей час і нові виклики

24 липня 2021 року Фонд енергоефективності відсвяткував триріччя з початку своєї діяльності — рівно три року тому установу зареєстрували як юридичну особу.

Про це повідомили на сайті фонду eefund.org.ua та розповіли про основні досягнення за цей час і нові виклики, які стоять перед установою.

За ці роки Фонд енергоефективності продемонстрував якісні результати своєї роботи. Серед досягнень, зокрема:

— Отримання понад 700 заявок від ОСББ на участь у програмі “Енергодім”. Загальна вартість проєктів перевищує 5,7 млрд грн. Це означає, що понад 63,5 тисячі сімей стали учасниками Програми, яким Фонд енергоефективності компенсує понад 3,6 млрд грн у вигляді гранту. Очікувана економія енергії після впровадження проєктів становитиме понад 308,5 млн кВт*год/рік, або понад 411 млн грн/рік, а скорочення викидів СО2 — понад 81 тис. тонн/рік.

— Активна фаза реалізації близько 450 енергоощадних проєктів за програмою "Енергодім" по всій Україні. З них 105 ОСББ почали розроблення проєктно-кошторисної документації майбутньої енергомодернізації свого будинку, 51 ОСББ частково або повністю виконали ремонтно-будівельні роботи у своїх оселях, а 25 ОСББ отримали повну суму компенсації та завершили проєкти.

— Підписання 228 меморандумів про співпрацю з органами місцевого самоврядування. Фонд уже допоміг у розробленні нових або адаптації наявних програм співфінансування енергоефективних заходів 116 громадам. Зокрема, обсяг фінансування затверджених програм становить понад 100 млн грн. Це означає, що понад 9 тисяч ОСББ можуть користуватися місцевою підтримкою у впровадженні енергоощадних заходів у своїх оселях.

— Співпраця з банками: Фонд уклав угоди про співпрацю в межах програми “Енергодім” із чотирма банками: Укргазбанком, Кредобанком, Приватбанком та Ощадбанком.

— Удосконалення програми “Енергодім”. Фахівці фонду постійно працюють над спрощенням умов участі у програмі, зменшенням фінансового навантаження на ОСББ та прискоренням реалізації енергоефективних заходів. Усього Наглядова рада Фонду затвердила 8 редакцій документа.

— Розроблення Альбому технічних рішень — для полегшення роботи ОСББ та підвищення якості проєктів, що розробляються проєктантами.

— Проведення 134 вебінарів на низку корисних і цікавих тем для ОСББ, енергоаудиторів і проєктувальників, де зібрали понад 11,7 тисячі осіб. Окрім того, проведення безлічі онлайн-консультацій для ширшого кола слухачів.

— Фонд познайомив аудиторію з реальними героями, які вже стали учасниками Програми та модернізували свої будинки. Загалом понад 50 спікерів висвітлили свої історії термореновації будинків у різних куточках України. Загальне охоплення кампанії — понад 611 тис. осіб.

— Запуск Школи проєктних менеджерів, яка згодом була трансформована в Школу навчання для ОСББ. Слухачами курсу Школи проєктних менеджерів стали понад 400 осіб, Школи для ОСББ — близько 200 осіб.

— Проведення успішної рекламної кампанії з популяризації продукту “Програма “Енергодім”.

— Проведення двох всеукраїнських форумів Фонду енергоефективності, що об’єднали міжнародних експертів, представників державної влади, профільних асоціацій, громадських організацій, голів ОСББ — учасників програми “Енергодім”.

— Започаткування Конкурсу енергоефективних проєктів на щорічній основі, у якому визначаються найкращі енергоефективні проєкти, реалізовані ОСББ у межах Програми “Енергодім”, найкращі громада, енергоаудитор та профільне медіа.

— Створення Консультативної ради фонду, яка допомагає підтримувати ініціативи щодо енергоефективності та впроваджувати інструменти стимулювання заходів із підвищення рівня енергетичної ефективності будівель у багатоповерхівках.

— Приєднання до Глобального договору ООН, що дає можливість впроваджувати рекомендації найкращих практик щодо сталого розвитку організацій та забезпечити регулярне публічне звітування щодо реалізації Десяти принципів Глобального договору ООН, а також Цілей сталого розвитку 2030.

— Диджиталізація процесу подання заявок до програми “Енергодім”: через персональний електронний кабінет заявника та інші.

Як розповіли в пресслужбі фонду, попереду чекають подальша диджиталізація процесів, удосконалення умов програми “Енергодім” та якості надання послуг ОСББ, робота над змінами до профільного законодавства, поглиблення співпраці з громадами та стимулювання створення місцевих програм підтримки енергоефективності, презентація проєктів повторного використання, що спростять процес проєктування та створять маркетплейс для учасників ринку.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Києві нагородили переможців конкурсу найкращих проєктів з енергоефективності 2020 року.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"