В Україні представили механізм підтримки бізнесу в "зеленому" переході shutterstock

В Україні представили механізм підтримки бізнесу в "зеленому" переході

Олена Яценьо

Механізм працюватиме без "зеленого" тарифу

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України представило Net Energy Metering – механізм підтримки підприємств у переході на використання "зеленої" енергії.

Презентував NEM заступник голови агентства Юрій Шафаренко на 12-му міжнародному Українському енергетичному форумі Адама Сміта, повідомила пресслужба Держенергоефективності.

"ЄС має амбітні цілі з декарбонізації. Україна також обрала цей шлях. Водночас ми маємо бути готові й до запланованого в ЄС механізму прикордонного вуглецевого регулювання – CBAM. У цьому може допомогти "зелена" енергетика. Якщо підтвердити, що продукцію вироблено з "чистих" джерел, то вона не буде обкладатися цим податком і буде конкурентною на ринку ЄС", – заявив Шафаренко.

Для розроблення нового інструменту розвитку "зеленої" енергетики Держенергоефективності створило робочу групу, до якої ввійшли представники центральних органів виконавчої влади, асоціацій, бізнесу та експерти.

Загалом є два види механізму Net Energy Metering:

  • Net Metering

Передбачає, що підприємство використовує "чисту" електроенергію, а надлишок віддає в мережу. Потім воно може забрати її з мережі в період, коли обсяг генерації менший, ніж обсяг споживання.

  • Net Billing

Полягає в тому, що надлишок виробленої електроенергії обчислюється за встановленою ціною на ринку.

"Завдяки Net Energy Metering ви стаєте енергетично незалежними, оскільки виробляєте "чисту" електричну енергію для власних потреб. Ви також стаєте конкурентними як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках, оскільки експортуєте в ЄС свої товари, вироблені з використанням "чистої" енергії, тобто без вуглецевого сліду", – пояснив Шафаренко.

До того ж підприємства, які будуть генерувати "чисту" енергію для власних потреб, матимуть у перспективі дешевшу електричну енергію.

Також Шафаренко запевнив, що механізм працюватиме без "зеленого" тарифу й не потребуватиме додаткових зобов’язань від держави.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Держенергоефективності анонсували універсальний механізм підтримки "зеленої" енергетики, який виконує низку функцій.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей