Як правильно утилізувати використані маски та рукавички: чого категорично не можна робити Getty Images

Як правильно утилізувати використані маски та рукавички: чого категорично не можна робити

Людмила Гончаренко

Медичні відходи мають сортувати в спеціальні ємності, знезаражувати і утилізувати з дотриманням всіх норм

Небезпечні відходи, до яких відносять використані медичні маски та рукавички, можуть створювати значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людини. Саме тому вони потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними, і окремих правил утилізації.

Зокрема, медичні відходи знищують за правилами, які прописані в наказі Міністерства охорони здоров’я № 325. Вони сортуються в спеціальні ємності, знезаражуються і утилізуються з дотриманням всіх норм.

Про це повідомляє сайт Київської міської ради, а також наводить поради щодо використання і утилізації масок і рукавичок.

Поради щодо утилізації використаних масок та рукавичок:

  1. Зніміть маску після використання, утримуйте маску за еластичні завушні петлі та не торкайтеся нею до очей або одягу, так як використана маска може бути забруднена мікроорганізмами.
  2. Герметично запакуйте маску чи рукавички в окремий пакет для попередження забруднення контейнера, в який буде викинута маска.
  3. Після дотику до маски або її викидання слід провести гігієнічну обробку рук: скористайтеся спиртовмісним засобом, а при очевидному забрудненні рук вимийте їх ретельно з милом.

Такі поради складено відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, а також відповідно до наказу Мінохорони здоров’я України "Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами" від 08 червня 2015 року № 325.

Поради щодо використання багаторазових масок:

  1. Дозволяється використовувати багаторазові маски не більше 3-4-х годин.
  2. Багаторазову маску забороняється використовувати декільком особам. Маска повинна бути індивідуальною.
  3. Після використання багаторазову маску необхідно прати теплою проточною водою з використанням звичайного господарчого мила (72%). Потім маску висушують та обов’язково прасують з обох сторін при максимальному режимі прасування.
  4. Медичні маски та рукавички, якими користуються мешканці міста необхідно складати в окремий пакет. Викидати його треба тільки в сміттєві баки. Далі, під час сортування, ці пакети відбирають для подальшого спалювання. Відходи поміщаються в піч і спалюються при температурі 800-1000 градусів. Шлак видаляється, а дим перед викидом очищається до встановленої норми.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у Києві сортувальна станція "NoWaste Recycling" приймає на переробку пластикові пляшки, фольгу, алюмінієві кришки, пінопласт, скло.

Читайте також
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба

Селищна рада домовилася про утилізацію відходів

В Італії створили асфальт з використаних медичних масок
В Італії створили асфальт з використаних медичних масок

Такий асфальт має більшу довговічність та потребує менше сировини

"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи
"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи

Киян закликали не змивати ліки в каналізацію, а приносити на переробку