Як пес із хмельницького сміттєзвалища став навчати людей сортування сміття khm.depo.ua

Як пес із хмельницького сміттєзвалища став навчати людей сортування сміття

Олена Яценьо

Пес Гуфі — "обличчя" кампанії свідомого поводження із твердими побутовими відходами

Щороку у третю суботу серпня у всьому світі відзначають Міжнародний день безпритульних тварин. Цьогоріч він випадає на 21 серпня.

З цієї нагоди ЕкоПолітика пропонує своїм читачам ознайомитися з історією раніше безпритульного пса Гуфі, який став символом екологічних змін у Хмельницькому.

Понад шість років тому активісти знайшли на міському сміттєзвалищі брудного кудлатого собаку. Його підлікували та відгодували. Кудланя назвали Гуфі.

"Ми з дружиною часто їздили повз хмельницьке сміттєзвалище до рідних і помітили його завдяки неординарній зовнішності. Спочатку підгодовували, зупинялися кілька разів на тиждень, а потім вирішили його забрати до себе. На той момент він уже був далеко не цуценям, на вигляд йому був рік. Загалом планували собі завести улюбленця, але породистого. Сталося по-іншому", — розповів нинішній господар собаки.

Фото: ye.ua

Прихистила безпритульного пса родина Миколи Ваврищука, керівника екологічного проєкту "Розумне довкілля. Хмельницький". Так Гуфі став "обличчям" проєкту, що навчає людей сортувати сміття.

"Ідея спільна, народилася у нашому офісі, коли ми напрацьовували варіанти, як привернути увагу людей до теми поводження із твердими побутовими відходами. Адже сміття люди не люблять, а ось тварин дуже люблять", — розповів Микола Ваврищук.

Фото: khm.depo.ua

За його словами, зазвичай інформація від чиновників, якою б корисною чи позивною вона не була, не дуже цікава для людей. А тема управління відходами зараз пріоритетна у Хмельницькому, тому й шукали максимально цікаві методи донесення інформації. До того ж важливо було зацікавити й доступно пояснювати це питання дітям. Тож саме собаку Гуфі вирішили зробити своєрідним комунікаційником екопроєкту.

Гуфі став героєм дитячих розмальовок, просвітніх відеороликів та інфографік, що навчають сортування побутових відходів і пояснюють важливість цього, наприклад чому не можна спалювати листя. Його намальовано плакатах, які висять у школах Хмельницького, де описано як сортувати сміття. Кудлань навіть має власний інстаграм-канал, який активно "веде".

Фото: khm.depo.ua

Пес-екоблогер періодично навідується з "екоінспекцією" в Муніципальний центр управління відходами та приходить на освітні заходи у школи й дитсадки як незмінний учасник екокоманди.

"Коли ми починали реалізовувати проєкт, то Гуфі був боязливим, ховався від камер. Зараз звик, що його фотографують. Але в душі він звичайний дворовий пес. Любить і на асфальті повалятися, і в будці, побігати за котами, побавитися з ними. Ніколи нікого не кусає і не гризе. Нещодавно гуляв із ним недалеко від дому і чув, як перехожі шепочуться, питають одне одного чи це той самий відомий Гуфі. Люди його впізнають. Гуфі любить іноді на три дні зникнути. Тоді я вже починаю хвилюватися, особливо після того як він став популярним", — ділиться Микола Ваврищук.


Нині на полігоні твердих побутових відходів, з якого колись забрали Гуфі, видобувають біогаз.

Раніше ЕкоПолітика писала, що французькі експерти допоможуть розробити план управління відходами на Хмельниччині. У лютому експерти міжнародної консалтингової компанії Seureca-Veolia представили напрацювання Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року.

Нагадаємо, що в першому місяці літа послугами Центру управління відходами скористалися майже 600 хмельничан. Це новий рекорд за відвідуванням, повідомили на сторінці громадської організації "Розумне довкілля.Хмельницький".

Додамо також, що в Україні нарешті з’явиться кримінальне покарання для догхантерів: Верховна Рада ухвалила важливий законопроєкт.

6 серпня президент Володимир Зеленський підписав важливі екологічні закони. Серед них — Закон "Про охорону тваринного та рослинного світу".

Читайте також
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото

Зібрану вторсировину відправлятимуть на переробку, а гроші – на благодійність

Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік
Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік

Це сміття не можна викидати в загальний контейнер, адже воно вкрай негативно впливає на довкілля

У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття
У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття

Станція знаходиться на вул. Довженка, 1 біля магазину "Берізка"