Зеленський підписав важливі екологічні закони Рубрика

Зеленський підписав важливі екологічні закони

Олена Яценьо

Серед них — закон, який криміналізує незаконний видобуток корисних копалин

Президент України Володимир Зеленський підписав екологічні закони, які Верховна Рада ухвалила на позачерговому засіданні 15 липня.

Йдеться про такі закони: "Про охорону тваринного та рослинного світу" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин".

У п'ятницю, 6 серпня, голова Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко повідомив, що президент підписав проєкт закону № 2351 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу).

"Вітаю та щиро дякую всім, хто брав участь у розробленні, адвокатуванні, обстоюванні норм цього надважливого закону, особливо Юлії Овчинниковій та її команді!" - написав Бондаренко у Facebook.

Також на сайті Офісу президента з'явилася інформація про те, що глава держави підписав закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин.

"Необхідність ухвалення цього документа зумовлена тим, що випадки неконтрольованого видобування корисних копалин місцевого значення спостерігаються фактично на всій території України. Водночас для провадження цієї діяльності потрібно мати спеціальний дозвіл на користування надрами", - пояснили в ОПУ.

В пресслужбі глави держави зазначили, що передбачена раніше відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин місцевого значення була малоефективною.

"Тому закон, який підписав президент, визначає таку діяльність як кримінальний злочин і посилює відповідальність за неї", - йдеться в повідомленні.

Відтепер порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі карається штрафом від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням чи позбавленням волі на строк до двох років.

Якщо ж вартість незаконно видобутих копалин у 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян або незаконно видобуваються корисні копалини загальнодержавного значення, передбачене покарання у вигляді штрафу на суму від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років.

Якщо такі діяння вчинено організованою групою або в загальнонебезпечний спосіб (спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки), передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Також передбачено адміністративну відповідальність за укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра. Накладається штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів на громадян і від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів на посадових осіб.

Додамо, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його публікації.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Україні нарешті з’явиться кримінальне покарання для догхантерів: Рада ухвалила важливий законопроєкт.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України