Всесвітній день без поліетиленових пакетів: які є альтернативи пластику Shutterstock

Всесвітній день без поліетиленових пакетів: які є альтернативи пластику

Поліетиленові пакети були створені для порятунку планети, а тепер їх називають чи не головною проблемою навколишнього середовища

3 липня у світі традиційно відзначають День відмови від пластикових пакетів.

ЕкоПолітика пропонує огляд альтернативних матеріалів, які можуть замінити пластик та водночас є безпечними для довкілля.

Перший пластиковий пакет з'явився 1959 року. До того існували лише паперові, а навколишнє середовище неабияк страждало через вирубку дерев.

Винахід шведського інженера Стена Густава Туліна вважався більш екологічним: багаторазові поліетиленові пакети надійні, водонепроникні, зносостійкі, могли служити людям роками. Ніхто не очікував, що їх часто почнуть викидати відразу після використання.

Зараз щороку у світі використовують майже трильйон пакетів – а це два мільйони в хвилину. Більшість з них потім опиняється на звалищах або в океані.

Однак прогрес не стоїть на місці — суспільство стає більш усвідомленим, а вчені шукають нові, безпечні для природи матеріали. На сьогодні у світі існує декілька альтернатив пластику. В основному вчені покладаються на природні матеріали:

  • Гриби ⠀

Гриби складаються із волокон, що можуть приймати різну форму. Від способу вирощування залежить щільність сировини. Завдяки цьому грибами можна замінювати не тільки пластик, а й безліч інших матеріалів — шкіру, гуму та пробку. Речі, зроблені з грибів, виходять міцними, вогнестійкими та повністю біорозкладаними.

Так, наприклад, компанія ІКЕА заявила про відмову від пінопласту на користь екологічної упаковки з грибного міцелію.

  • Картопля

Як не дивно, але залишки від виробництва чіпсів та картоплі фрі можна використовувати з користю для довкілля. У поєднанні з іншими сполуками, картопляний крохмаль утворює подібну до поліуретану речовину.⠀

В Україні вже принаймні три компанії виробляють пакети з крохмалю, які розкладаються у природі без шкоди для довкілля.

Продукцію підприємств "Новіс", "Біосфера" та "ЧистоПес" виготовляють із речовини, яка згодом розкладається на гумус, воду та вуглекислий газ. У природі під дією вологи, повітря та сонячних променів безслідно зникають за два роки.

  • Кукурудза

Полімолочна кислота (PLA) є замінником пластику в матеріалі, який виготовляють із ферментованого кукурудзяного крохмалю. Цей тип біопластику широко розповсюдився на ринку. Товари з цього матеріалу біорозкладані, не токсичні, а до того ж стійкі до різних температур та рідин.

В Україні, наприклад, компанія BIOC виробляє з кукурудзяного крохмалю пакети. А підприємство EcoCorn – одноразовий посуд, що дуже приємний на дотик, добре зберігає смак, запах та свіжість продуктів харчування.

  • Зернові культури

Завдяки поєднанню зернових культур та щіпки солі можна отримати міцні та смачні підставки для їжі та навіть ложки. Таку упаковку чи прибори можна навіть їсти, як стаканчики від морозива.

  • Кава

Українська компанія Ochis розробила перші окуляри з вторинної сировини кави.

Головна ідея – абсолютна відмова від нафтового пластику. Замість нього виробник використовує біополімер на основі кави, льону та натуральних олій.

Окуляри мають природний кавовий запах, оправа повністю розкладається у ґрунті чи воді, перетворюючись на природне добриво для новиї рослин. Матеріал розкладається у сто разів швидше, ніж пластик.

  • Харчові відходи

У Сумах студенти винайшли їстівну плівку для зберігання продуктів. Така упаковка на 50% складається з харчових відходів, які використовують як наповнювачі – подрібнені залишки овочів, фруктів, шкаралупи горіхів, яєць тощо, а ще на 50% – зі зв’язуючих компонентів-біополімерів, отриманих з кісток тварин і риби.

А у Німеччині створили екологічні пакети з фруктової шкірки.

Пектин, який добувають із фруктової шкірки, змішують із целюлозними волокнами довжиною менш як п'ять міліметрів. Цю суміш заливають теплою водою та залишають застигати. Через 5 днів матеріал готовий для того, щоб почати шити з нього пакет.

  • Неїстівні бананові відходи, листя

На Канарських островах та в Уганді — це міцний та корисний матеріал. З нього виготовляють ємності для води та деталей техніки.⠀

Крім того, з опалого листя бананів та диких ліан у Азії та Південній Америці роблять посуд. Листки зшивають у три шари пальмовими волокнами, отримуючи міцні та екологічні тарілки.⠀

  • Маніока

Це клубнева тропічна рослина у Південно-Східній Азії. У поєднанні з рослинним маслом та смолами вона може стати компостованою альтернативою пластику. Такий посуд розкладається при контакті з гарячою водою, а без води йому для цього вистачить лише декілька місяців.⠀

Пластик є дуже небезпечним для нашого здоров’я при його неправильному використанні. Тому бажано повернутися до використання матеріалів, дружніх до людей та довкілля.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, як скоротити споживання пластику у побуті.

Також повідомлялося, що екоактивісти спрогнозували наслідки заборони пакетів в Україні

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства